vineri, 26 noiembrie 2010

Chakre . Deschiderea chakrelor cu ajutorul mudrelor



In continuarea articolului precedent despre Chakre pe care il gasiti Aici, astazi revin cu mai multe detalii despre deschiderea si utilizarea la maxim a potentialului lor.

Aceste meditatii pentru deschiderea chakrelor folosesc mudre, care sunt pozitii speciale ale mainilor. Prin folosirea mudrelor se poate trimite mai multa energie la anumite chakre. Pentru a creste efectul, se intoneaza anumite sunete. Aceste sunete provin din sanskrita, si cand sunt intonate ele produc o rezonanta in corp, pe care o simtim in chakra pentru care sunt destinate. La pronuntare, se va tine cont de faptul ca litera "A" se pronunta ca un "ah", iar litera "M" se pronunta ca un "mng".
Meditatia se va face timp de 7-10 rasuflari, si sunetul se intoneaza de cateva ori la fiecare rasuflare (de exemplu de trei ori).


Tehnici aditionale de deschidere a Chakrei Radacinii - Muladhara



Folosirea corpului fizic si constientizarea existentei sale. Chakra Radacinii, fiind prima chakra, este si cea mai fizica. Aceasta insemneaza ca orice activitate care face ca omul sa fie constient de corpul sau fizic va intari aceasta chakra.

Acest lucru se poate spune in special despre activitatea fizica, cum ar fi sportul, artele martiale, mersul pe jos, yoga, Tai Chi, dar si curatenia prin casa, spalatul manual al vaselor si curatirea masinii, toate ajuta. Este important sa nu facem lucruri care ne fac insensibili la durere, si sa nu exageram. Lucrul pana la epuizare nu face bine.


Impamantarea

Chakra Radacinii se ocupa in primul rand cu impamantarea. Expresii de tipul "a fi cu picioarele pe pamant", sau "a sta/a se ridica/a merge pe propriile picioare", indica o buna conectare la pamant si o chakra a Radacinii bine deschisa. In schimb expresii de genul "a pierde teren" sau "a fi daramat de pe picioare" comunica faptul ca chakra intaia este inchisa, sau aproape inchisa. Daca ea este prea mult inchisa, ne simtim cumva ca nu suntem chiar cu picioarele pe pamant.
In continuare este un exercitiu pentru a ne imbunatati impamantarea.

Stam in picioare drept si relaxat. Departam picioarele la o distanta egala cu latimea umerilor. Indoim usor genunchii. Impingem pelvisul putin inainte.
Pastram corpul in echilibru, astfel incat greutatea noastra sa fi distribuita egal pe toata talpa. Lasam greutatea sa ne traga in fata. Pastram aceasta pozitie cateva minute.

Contractarea muschilor perineali

Prin contractarea muschilor care se afla intre anus si organele genitale, se poate stimula chakra radacinii. La fiecare inhalare, se contracta acesti muschi in interior, si la fiecare exhalare se relaxeaza. Acest exercitiu se poate face timp de cateva minute, cand stam asezati, sau in picioare, sau chiar cand mergem pe jos.


Deschiderea Chakrei Sacrale/Solduri - Svadhisthana




Punem mainile in poala, cu palmele indreptate in sus, una peste cealalta. Mana stanga va fi dedesubt, palma atingand partea din spate a degetelor de la mana dreapta. Varfurile degetelor se ating usor. Ne concentram atentia asupra chakrei Sacrale din dreptul osului sacru (zona shalelor). Intonam sunetul VAM



Deschiderea Chakrei Abdominale/Plexului Solar - Manipura


Punem mainle pe stomac, putin mai jos de plexul solar. Lasam degetele sa se atinga la varfuri, ele fiind indreptate catre exterior. Incrucisam degetele mari, avand grija sa tinem degetele celelalte drepte. Ne concentram atentia asupra chakrei Abdominale, care este situata pe sira spinarii, putin mai sus de nivelul centrului ombilical.

In completare la lucrul cu chakra Abdominala, va rog sa adaugati si mantra ei, care este sunetul RAM.

"Punem mainle pe stomac, putin mai jos de plexul solar. Lasam degetele sa se atinga la varfuri, ele fiind indreptate catre exterior. Incrucisam degetele mari, avand grija sa tinem degetele celelalte drepte. Ne concentram atentia asupra chakrei Abdominale, care este situata pe sira spinarii, putin mai sus de nivelul centrului ombilical. Se intoneaza sunetul RAM. "


Deschiderea Chakrei Inimii - Anahata



Stam asezati cu picioarele incrucisate. Lasam varful degetului aratator sa atinga varful degetului mare. Punem mana stanga pe genunchiul stang si mana dreapta in fata partii de jos a osului stern (putin mai sus de plexul solar). Ne concentram asupra chakrei Inimii, situata pe sira spinarii, la nivelul inimii. Intonam sunetul YAM (acesta mudra fiind deosebit de puternica, uneori intonarea sunetului nici nu mai este necesara)



Deschiderea Chakrei Gatului - Vishuddha



Incrucisam degetele in interiorul mainii, degetele mari fiind indreptate in sus si atingandu-se la varfuri. Ne concentram asupra chakrei Gatului, aflata la baza gatului. Intonam sunetul HAM


Deschiderea chakrei Celui de al Treilea Ochi - Ajna




Punem mainile in fata partii de jos a pieptului. Degetele mijlocii sunt drepte si se ating la varfuri, fiind indreptate inainte. Celelalte degete sunt indoite si se ating in dreptul primelor doua falange. Degetele mari sunt indreptate catre corp si se ating la varfuri. Ne concentram atentia asupra chakrei celui de al Treilea Ochi putin mai sus de punctul dintre sprancene. Intonam sunetul OM sau AUM


Deschiderea Chakrei Coroanei - Sahasrara





Punem mainile in fata stomacului. Lasam degetele inelare sa se indrepte in sus si sa se atinga la varfuri. Incrucisam celelalte degete, cu gegetul mare de la mana stanga sub degetul mare de la mana dreapta. Ne concentram atentia asupra chakrei Coroanei care este pozitionata in crestetul capului. Intonam sunetul NG
Atentie: nu se recomanda deschiderea chakrei Coroanei daca nu avem chakra Radacinii suficient de puternica


Sursa: www.eclecticenergies.com

9 comentarii:

Lil spunea...

Nici nu-mi gasesc cuvintele cele mai potrivite pentru aprecierea acestei postari care aduce din partea autoarei un ajutor al sanatatii corporale,spirituale si o mare daruire sufleteasca pentru binele semenilor ei.
Multa sanatate si noroc in toate!

Anonim spunea...

Esti PRIMA in lista de BLOGROLL pe http://daciasecreta.anyhow5.com . multumesc si o seara placuta!

Ana Maria spunea...

Multumesc Lil pt aprecieri! Multa sanatate si toate cele bune si tie!

Ana Maria spunea...

Multumesc 'anonim', seara frumoasa si tie!

Khaarsha spunea...

Merci de vizita. :D
Si mie mi-ar placea sa facem schimb de linkuri. :)

Anonim spunea...

Mdea...Super site`ul dar vroiam sa intreb daca si voi va deschideti chakrele ... Mie mi se pare fantastic...Sunt atrasa de lucruri dinacestea si chiar imi plac :)

AnonStorm spunea...

Buna, sunt nou in domeniul asta, as dori de la voi, cei care sunteti mai vechi ceva mai detaliat. Pozitionarea exacta a degetelor....etc. Va multumesc mult. Pace!

Anonim spunea...

In ianuarie, anul acesta, am incercat pt prima data sa meditez pe chakre si-urmand firul-am dat la prima cautare de mudre peste blogul tau, respectiv aceasta postare. Desi a trecut ceva vreme, vream sa-ti multumesc pentru aceste informatii. Mi-a iesit de prima data o activare violenta, necontrolata a Kundalini (in ianuarie n-am stiut ce mi s-a intamplat si nici ce nume poarta:) )

inchirieri autocare spunea...

Teribil de interesant articolul acesta. Am mai auzit despre chakre dar pana acum nu am dat importanta. Cred ca-i un lucru tare benefic. voi incerca si eu meditatia si voi reveni cu ce am realizat. Sunt interesat de tot ce-i spiritual!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails