luni, 3 decembrie 2012

Stresul din vietile noastre


Stresul si corpul: 22 de efecte ale stresului in viata noastra 

 

Indiferent daca este vorba de o frustrare pe termen scurt, precum un blocaj de trafic sau de un eveniment major de viata, precum un divort sau pierderea unei slujbe, stresul psihic ne afecteaza intotdeauna corpul.
Interpretarea stresului poate fi insa una strict personala, experienta neplacuta a unei persoane putand reprezenta aventura plina de adrenalina a altuia. La nivel general, se considera ca putin stres este de folos pentru memorie, motivatie si implicit, pentru procesul de dezvoltare personala. Cu toate acestea, 70% din vizitele la doctor si 80% din bolile serioase sunt cauzate sau legate de stres.


Iata 22 de modalitati prin care stresul ne afecteaza corpul

 

Vestea buna e ca sunt multe lucruri pe care le putem face: exercitii, meditatii, o dieta sanatoasa, pentru a reduce impactul stresului in viata noastra.

1. Reactia lupta sau fugi

Raspunsul la stres a evoluat timp de milenii pentru a ne putea proteja de pericol. Cunoscut si ca raspunsul lupta sau fugi, aceasta reactie naturala ne pregateste corpul pentru actiune. Daca esti in pericol, hipotalamusul trimite semnale, chimice si nervoase, catre glandele suprarenale. Acestea produc hormoni, precum cortizolul care creste presiunea sangelui si nivelul zaharului din sange, printre alte lucruri. Acest lucru ar fi grozav daca ar trebui sa alergi mai repede decat un leu infometat, insa e mai putin grozav daca pericolul este o posibila concediere. Iar daca acest raspuns este sustinut indelung de corpul nostre, poate deveni daunator sanatatii noastre.

2. Mancatul emotional

Studiile au demonstrat existenta unei conexiuni intre cortizol, hormonul eliberat in timpul perioadelor de stres, si pofta de dulce si de gras. Oamenii de stiinta considera ca acest hormon numit cortizol este conectat de receptorii din creier care controleaza consumul de mancare. Si daca ai deja un indice corporal marit, poti fi mai inclinat spre acest proces. Cheia este sa iti cunosti factorii declansatori si sa fii pregatit pentru acest lucru atunci cand ai deadline-uri sau cand traversezi perioade de stres ridicat. Fa-ti stocuri de mancare sanatoasa pentru atunci cand iti va veni sa lovesti automatul de la birou si asigura-te ca nu ai la indemana dulciuri la indemana atunci cand esti predispus spre un atac de mancat emotional.

3. Aparitia “depozitului de grasime”

“Se poate face o corelare clara intre stres si cresterea in greutate”, spune Philip Hagen, MD, asistent al profesorului de medicina de la Clinica Mayo din Rochester, Minn.
Parte din aceasta legatura se datoreaza faptului ca in perioadele de stres mancam prost, insa hormonul stresului, cortizolul, poate creste cantitatea de tesut gras de care corpul nostru depinde si poate creste marimea celulelor de grasime. Nivele crescute de cortizol sunt legate de grasimea abdominala. Cu ajutorul exercitiilor fizice putem controla stresul si putem mentine sub control grasimea abdominala.

4. Probleme cu inima

Relatia dintre stres si infarct este inca neclara, insa sunt dovezi care ne arata ca exista o legatura. Un studiu recent pe 200.000 de angajati din Europa a descoperit ca oamenii care au slujbe stresate si putere limitata de a lua decizii sunt cu 23% mai dispusi sa faca un atac de cord decat cei care au slujbe mai putin stresante.

5. Insomnia

Stresul poate cauza supraexcitarea sistemului nervos, o stare biologica in care oamenilor pur si simplu nu le este somn. In timp ce evenimente majore din viata pot cauza insomnii care trec o data cu stresul, expunerea pe termen lung la stres cronic poate duce la perturbari de somn grave.
Ce e de facut? Sa ne concentram pe igiena somnului (transformam imprejurimile intr-un mediu care sa ne ajute sa adormim), incercam yoga sau alte activitati care incurajeaza un somn de calitate.

6. Dureri de cap

Substantele chimice ale corpului raspunzatoare de reactia „lupta sau fugi”, precum adrenalina sau cortizolul pot cauza schimbari vasculare care pot duce la dureri de cap sau migrene, atat pe timp de stres cat si in perioadele de dupa. Stresul determina si tensionarea muschilor, care determina ca migrenele sa fie si mai rele. Dincolo de a trata durerea de cap in sine, concentreaz-te pe un mediu si o dieta care sa trateze durerile de cap.

7. Probleme de memorie

Prea mult cortizol poate interfera cu abilitatea creierului de a-si forma amintiri noi. In timpul perioadelor de stres acut, hormonul interfereaza cu neurotransmitatorii, chimicalele pe care celulele creierului le folosesc ca sa comunice intre ele. De aceea, procesul de a gandi clar sau de a activa amintiri poate fi destul de anevoios, pe alocuri.

8. Caderea parului

Se pare ca stresul joaca un rol important in pierderea ale parului si in a cauza boala autoimuna numita alopecia areata. Stresul si anxietatea pot contribui si la boala numita trichotillomania, in care oameni simt nevoia incontrolabila de a-si smulge parul din cap.
Oricum ar fi, poti sa incetezi sa-ti mai acuzi seful ca te-a incaruntit. Nu exista dovezi ca stresul te incarunteste!

9. Efecte asupra sarcinii

Stresul normal din viata de zi cu zi nu poate afecta o sarcina, insa un stres sever, cum ar fi pierderea slujbei sau trecerea printr-un divort, pot creste sansele de travaliu prematur. Exista si cercetari care sugereaza ca nivelele ridicate de stres pot afecta dezvoltarea creierului fetusului. Yoga prenatala si alte tehnici de reducere a stresului pot fi de ajutor, asa ca vorbeste cu doctorul tau daca esti stresata sau insarcinata.
Stresul poate afecta abilitatea de a ramane insarcinata in prima instanta. Un studiu a demonstrat ca femeile cu cele mai mari nivele de substante legate de stres, numita alfa-amylaza erau cu 12% mai putin predispuse sa ramane insarcinate decat cele cu concentratiile cele mai mici.

10. Nivelul zaharului din sange

Este binecunoscut faptul ca stresul ridica nivelul zaharului din sange si daca ai deja diabet de tip 2 poti afla ca nivelul zaharului din sange este mai mare atunci cand esti stresat. A schimba alimentatia, a face mai multe exercitii sau a ajusta medicatia poate ajuta sa tii situatia sub control.
Un studiu pe femei obeze de culoare, fara diabet, a demonstrat ca cele care produc mai multa epinefrina atunci cand li s-a cerut sa-si aduca aminte evenimente de viata stresante, aveau un nivel mai mare de glucoza decat cei cu epinefrina mai scazuta, acest studiu sugerand ca astfel poate creste riscul de diabet.

11. Probleme de digestie

Arsuri la stomac, crampe, sindromul colonului iritabil caracterizat de dureri si constipatie sau diaree – se crede ca toate acestea sunt cauzate tot de stres. Ulcerele, desi candva se credea ca provin de la stres, acum par a fi cauzate de bacteria H. Pyloribacteria si pot fi tratate cu antibiotic.

12. Presiunea sangelui

O situatie stresanta poate creste presiunea sangelui temporar, constrangand vasele sangelui si marind pulsul, insa aceste efecte dispar atunci cand stresul a trecut. Nu este clar daca stresul cronic poate cauza schimbari permanente la nivelul presiunii sangelui, insa tehnici precum prezenta si meditatia pot fi folositoare.

13. Modificari la nivelul tesutului cerebral

Cercetarile cerebrale arata ca stresul major poate reduce nivelul de tesuturi din regiunile creierului care regleaza emotiile si autocontrolul. Acest dezechilbru ne poate duce in situatia de a face fata stresului cu si mai mare greutate, insa pot fi folosite tehnici eficiente de management al stresului.

14. Afectiuni ale pielii

Multi dintre cei care sufera de acnee stiu deja ca asta este adevarat: Stresul poate cauza eruptii de acnee. Cercetarile sugereaza ca studentii cu acnee sunt mai expusi eruptiilor in perioade in care au examene decat in perioade cu mai putin stres. In acea perioada se suspecteaza o crestere a hormonilor masculini , in special la femei. Stresul poate provoca si psoriazis. Multi oameni incep sa incorporeze tehnici de management al stresului precum biofeedback si meditatia in programele lor de tratament pentru boli de piele.

15. Dureri de spate

Stresul poate fi cauza durerilor acute de spate, si poate contribui si la durerile cronice continue, probabil pentru motivul simplu ca raspunsul lupta sau fugi implica tensionarea muschilor astfel incat sa fii pregatit sa actionezi. Un studiu recent din Europa a descoperit ca oamenii care sunt inclinati spre anxietate si gandire negativa sunt mai susceptibili de a dezvolta dureri de spate, in timp ce studiile americane au conectat furia si suferinta mentala de durerile de spate continue.

16. Sex appeal si viata sexuala

Studiile au concluzionat ca femeile sunt mai putin atrase de barbati cu niveluri ridicate de cortizol, comparativ cu barbatii cu niveluri mai scazute. Cercetatorii considera ca acest lucru se intampla pentru ca nivelurile scazute de hormoni sugereaza putere si sanatate, care sunt trasaturi dorite pentru a fi date mai departe unui potential copil.
Un alt aspect este legat de ceea ce cuplurile stiu deja: oamenii care sunt stresati fac mai putin sex si se bucura mai putin atunci cand fac sex decat cei care nu sunt stresati.

17. Atac cerebral vascular

Un studiu pe 20.000 persoane care nu au avut niciodata un ACV sau o boala de inima a concluzionat ca stresul este conectat cu un risc ridicat de astfel de atacuri.
Intr-un alt studiu recent, adultii sanatosi care au experimentat un eveniment de viata stresant in ultimul an erau de patru ori mai predispusi la un ACV decat cei mai putin stresati. O alta teorie este aceea care spune ca riscul ridicat se datoreaza presiunii ridicate a sangelui si micsorarii arterelor, in perioadele de stres.

18. Imbatranirea prematura

Evenimentele traumatice si stresul cronic pot scurta telomerii, capsulele protectoare de la la capatul cromozomilor, cauzand imbatranirea prematura a celulelor. Vestea buna? Exercitiile fizice facute de trei ori pe saptamana pot contracara efectele.

19. Racelile

Oamenii expusi la receli sunt mai putin capaili sa lupte cu germenii, daca au stres psihic continuu in viata lor. Cercetatorii considera ca sistemul imunitar al oamenilor stresati este mai putin senzitiv la hormoni care lupta cu inflamatiile, ceea ce ne poate oferi un indiciu legat de modul in care stresul poate fi corelat cu boli mai serioase.

20. Astm

Stresul pare sa exacerbeze astmul persoanelor care au probleme cu plamanii. Conform studiilor, copiii care au experimentat un stres sever in viata lor, precum moartea unui apropiat au avut o crestere dubla a riscului de atac astmatic in saptamanile urmatoare evenimentului, comparativ cu copiii care nu au avut acest stres.
Cercetatorii nu sunt siguri de ce, insa stresul poate amplifica raspunsul imun la declansatori ai astmului precum polen sau praf.

21. Activitatea profesionala

Studii asupra angajatilor din medii profesionale diferite, de la militari pana la bancheri, ne arata ca stresul reduce productivitatea si satisfactia muncii si ca este legat si de depresie.
O solutie este urmam un training de management al stresului, care se poate adresa factorilor de stres din companie, precum canalele de comunicare nefunctionale si poate da solutii pentru stres.
“Stresul are efect asupra productivitatii, iar costurile acestui lucru pentru angajati poate fi foarte mare.” spune Dr.Hagen

22. Crize

Doctorii de la spitalul John Hopkins Hospital au aflat ca anumiti oameni, foarte senzitivi la stres pot experimenta simptome asemanatoare crizelor, precum holbatul intr-un punct fix sau convulsii. O treime din oamenii tratati de astfel de crize nu au raspuns la medicatia standard iar doctorii au tras concluzia ca au simptome induse de stres. Cunoscuta precum tulburare de conversie, unii oameni isi pot exprima in mod subconstient traumele emotionale prin simptomele fizice.

Sursa: http://www.damaideparte.ro/

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Foarte interesanta postarea ta, Ana Maria!

Ana Maria spunea...

Multumesc draga mea! Si mie imi place mult! Pupici!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails