marți, 23 martie 2010

Ilie Năstase: Poate nu-i timpul trecut să plec de tot din România

ilie nastase
Cel mai mare jucător de tenis pe care l-a avut România a avut de-a lungul vremii mai multe oferte de a rămâne în străinătate. A ales însă să se întoarcă de fiecare dată acasă, dar în momentul de faţă este sătul de societatea românească, considerând că nu s-a schimbat nimic în ţară, din 1999.

A fost idolul mai multor generaţii şi rămâne cel mai mare jucător român de tenis al tuturor timpurilor. A strălucit într-o perioadă în care Cortina de Fier lăsa să treacă prea puţină lumină între Estul şi Vestul Europei, dar talentul său uriaş nu a putut fi constrâns să se desfăşoare numai într-un anumit spaţiu, Nasti fiind liderul ierarhiei tenismanilor profesionişti timp de aproape un an (august 1973 - iunie 1974).

În palmaresul său impresionant se disting două trofee în turneele de Grand Slam, la Roland Garros şi US Open şi, mai mult, este unul dintre cei cinci jucători din istoria tenisului care a câştigat mai mult de 100 de turnee. În ciuda vremurilor destul de grele din ţară s-a întors de fiecare dată acasă. "Am avut multe oferte de a rămâne în străinătate", recunoaşte fostul tenisman, care în patru rânduri a fost declarat cel mai bun sportiv al României. A ajuns la 63 de ani şi abia acum este pus în cumpănă.

"Poate nu-i timpul trecut să plec de tot din România, să mă stabilesc în altă parte. Sunt sătul până peste cap!
", a declarat Ilie Năstase pentru REALITATEA.NET, el fiind nemulţumit de agresivitatea timpului prezent. "Nu poţi să mai mergi cu copilul în parc, să te plimbi liniştit pe stradă, din cauza paparazzilor. Mi se pare incredibil! Ţi se bagă în suflet, continuă să te deranjeze, chiar dacă le spui să nu-ţi mai facă poze", exemplifică el.

Dealtfel, Ilie, deşi patriot, este nemulţumit de societatea românească în întreg ansamblul ei.
"Din 1999 până în ziua de azi nu s-a schimbat absolut nimic", constată el cu amărăciune, iar dacă ar avea puterea să schimbe ceva ar încerca în primul rând să educe tinerii, de care este dezamăgit. "Pe cei de 20 de ani ar trebui să-i facem să înţeleagă democraţia. Oamenii trebuie în primul rând să se schimbe. Din păcate, unii dintre ei pot fi aduşi pe calea cea bună doar cu bătaia, ca pe vremea lui Ceauşescu!".

Tot la pământ, din punctul său de vedere, este şi sportul. "Nu cred că mai are vreo şansă de redresare. Se afundă tot mai mult în anonimat, mediocritate şi e normal să fie aşa atâta vreme cât nu e prioritate naţională. Chiar şi dacă lucrurile se vor îndrepta, ne va fi foarte greu să redevenim competitivi la nivel internaţional, atât timp cât baza se erodează", ne-a mai spus Nasti.

România, patria lui Ilie Năstase, îi încântă fostul sportiv ochii de oriunde ar privi-o, munte sau mare, Moldova sau Transilvania. Marea lui durere sunt oamenii. "Din păcate, am ajuns să am încredere doar în cei de peste 60 de ani. Pe cei tineri nu-i interesează mersul bun al lucrurilor şi se comportă ca atare". Acum, Năstase face mai mult naveta între Bucureşti şi marile oraşe europene. Dacă nu-i de găsit în capitala României, cu siguranţă are ceva treabă pe la Paris sau Milano, ori a dat o fugă până la Monte Carlo.

În ţară a încercat multe a izbândit în puţine. A fost candidat la primăria Bucureştiului, a pierdut şi a fost ţinta foarte multor ironii răutăcioase. A fost preşedintele Federaţiei Române de Tenis şi, în ciuda celebrităţii şi longivităţii sale în această funcţie (1997-2008), a părăsit funcţia după ce numele său a fost târât într-un uriaş scandal. A încercat să pună bazele unei academii de tenis, dar a întâmpinat tot felul de piedici, fapt care l-a determinat să spună: "Justiţia din România este cea mai coruptă din lume. Pe mine justiţia m-a răstignit şi m-a învins".

Aşa cum este considerat drept unul dintre cei mai buni tenismani care nu a câştigat vreodată Wimbledonul, Ilie este expresia vie a proverbului "Nimeni nu e profet în ţara lui". Are în continuare parte de recunoaştere la nivel internaţional şi aproape că n-a trcut nici un an de când a fost numit Cavaler al Ordinului Legiunii Franceze.

Sursa: www.realitatea.net

Un comentariu:

AleRosu spunea...

Din pacate pentru noi, are dreptate.
Cred ca este o chestie valabila pentru multi dintre noi care au ajuns la saturatie de toata mizeria din societatea noastra.
Iar daca nu ne gandim la noi, ar trebui sa ne gandim la copiii nostri.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails