joi, 2 septembrie 2010

Ce este Sacroterapia?


Natura umana implica atat trupul cat si spiritul. Aceasta înseamna ca prin tratarea sufletului se poate ajunge la vindecarea corpului. Pornind de la observatia ca orice îmbolnavire se datoreaza, într-o masura mai mica sau mai mare, alterarii legaturii între om si Divinitate, Sacroterapia îsi propune restabilirea echilibrului prin participarea Sfîntului Duh.
Ca si metode folosite in aceasta terapie, desi ele nu sunt regasite mereu intr-o forma sintetizata, am putea aminti rugaciunea, izolarea in rugaciune, citirea unor texte religioase, sacre, postul realizat intr-o anumita stare, credinta, daruirea neconditionata fata de divin si fata de ceilalti si nu in ultimul rand iubirea plina de ardoare.

Rugaciunea si postul reprezinta doua metode eficiente de înlaturare a suferintelor trupesti si sufletesti.

Rugaciunea, utilizata singura sau în paralel cu o alta metoda terapeutica, grabeste substantial vindecarea corpului. Pe plan fizic, rugaciunea declanseaza un proces de destindere prin încetinirea ritmului cardiac si respirator, prin scaderea presiunii arteriale si prin diminuarea nevoii de oxigen. La nivel mental, aduce o senzatie de usurare, de bine general si înlaturarea angoaselor.

Inaltarea spirituala nu este singurul avantaj adus de postul religios. Aceste perioade de renuntare la unele alimente (carne, lactate) sau unele vicii (alcool, tutun, cafea) ajuta la detoxifierea si revitalizarea organismului, constituind un pas important în vindecarea multor boli.

Postul si beneficiile lui

Din vremuri stravechi, inteleptii au observat ca, atunci cand oamenii acorda prea multa atentie placerii de a manca - dincolo de necesitatea stricta de a se hrani pentru a face fata eforturilor zilnice - si ajungand la excese periculoase, ei se expun riscurilor de imbolnavire. Mai mult, o alimentatie neechilibrata, in care predomina doar anumite alimente, poate produce nu numai modificari organice ci si comportamentale.

De aceea, vechii preoti - indiferent de religie - au hotarat ca, in functie de clima din regiunea in care traiau coreligionarii lor cat si de riscurile de imbolnavire existente, sa impuna prin precepte religioase perioade de regim alimentar de dezintoxicare, de crutare a organismului. Ba, chiar, marii intelepti au constatat ca postul negru prelungit - cu durata de 9, 21 sau 40 zile - poate asigura conditiile ideale pentru marile revelatii, adica descoperirea raspunsurilor la intrebari fundamentale despre viata, sanatate, progres spiritual.


In religia crestina, posturile reprezinta perioade in care credinciosii au ocazia sa se debaraseze de excesul de proteine animale, grasimi, glucide. Aceasta asigura o stare fizica foarte buna, permitand credinciosului sa aiba si o atitudine mai potrivita fata de actul religios. Renuntarea la placerile gastronomice este un mic act de smerenie, care reaminteste fiecaruia despre modestie, abtinere in fata tentatiilor nesanatoase. Pe de alta parte, excesul de carne in alimentatie poate creste semnificativ agresivitatea si cruzimea consumatorului, indepartandu-l de sentimentele de iubire, toleranta si intr-ajutorare.

Dar, atentie! Postul nu presupune doar o alimentatie lipsita de "dulce" - adica produse animale -, ci si o dieta bine echilibrata.


In conceptia traditionala chineza, o dieta echilibrata presupune combinarea, la fiecare masa, a alimentelor acre, amarui, dulci, picante si sarate. Trebuie subliniat ca fiecare din aceste tipuri de alimente are un rol benefic sanatatii, dar, in acelasi timp, pot fi daunatoare daca sunt consumate in exces. Astfel, excesul de alimente acre poate afecta splina, stomacul, musculatura sau cavitatea bucala (stomatite, afte); excesul de alimente amare poate tulbura aparatul respirator, intestinul gros (diaree), pielea si parul; cele dulci pot provoca boli ale rinichilor, vezicii urinare sau ale sistemului osteo-articular; cele picante, in exces, pot afecta ficatul, colecistul, ochii sau tendoanele, in vreme ce excesul de alimente sarate va ataca sistemul cardio-vascular si intestinul subtire.


Exista, insa si alimente care nu au nici unul din gusturile enuntate mai sus, dar care au aceleasi efecte asupra sanatatii. De aceea, ele se incadreaza in denumirea de miresme. Pe de alta parte, continutul de energie al alimentelor este deosebit de important pentru mentinerea sau recuperarea sanatatii.

Exista, de asemenea, cinci energii ale alimentelor:

-calda
-fierbinte
-neutra
-racoroasa
-rece.

Acestea se recunosc dupa senzatiile pe care le provoaca dupa digerare. Daca, de pilda, un reumatic aflat in plina criza va consuma alimente (chiar si numai vegetale!) care au energie rece sau racoroasa, nu va fi de mirare ca durerile se vor inteti. Invers, atunci cand se instaleaza febra sau eruptiile cutanate, alimentele racoroase si reci vor fi de mare ajutor.


Tipuri de posturi

Principalele tipuri de post terapeutic sunt:

-postul negru
-postul pe baza de ceaiuri
-postul pe baza de decoct de ovaz sau orez
-postul pe baza de sucuri proaspete
-postul pe baza de legume si zarzavaturi proaspete, nefierte si neconservate
-postul pe baza de preparate din legume si zarzavaturi


SURSA: http://www.terapii-naturiste.com/

5 comentarii:

angela tocilă spunea...

Buna seara,
te-am trecut in blogroll:)

robert spunea...

Mie chiar imi place sa tin post; ma simt foarte bine dupa o astfel de perioada.

elena marin-alexe spunea...

Frumoasa postarea ta si plina de miez! O duminica cu multa pace si bucurie sa ai draga mea!

Gandurile noptii spunea...

schimb de linkuri sau de bannere
cum doresti.
ma poti gasi la id-ul spankmetonight ca sa putem discuta mai pe larg

Ana Maria spunea...

Buna dimineata Steveny,
In principiu nu am timp de discutii pe mess, daca vrei sa concretizam ceva lasa-mi un semn aici si spune-mi despre ce este vorba sau pe gmail: anamaria.bobeica@gmail.com
Mersi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails