miercuri, 6 octombrie 2010

Declaratia zilei - Francezul care conduce Dacia: „Voi, românii, aveţi un sentiment de inferioritate, ar trebui să ridicaţi mai mult capul!"




Românii au un sentiment de inferioritate, când, de fapt, ar trebui să ţină capul sus, spune Jerome Olive, numit acum nouă luni în funcţia de şef al Dacia şi de director general al Renault în România.

A venit oficial în România la începutul anului, pentru a coordona afacerile grupului Renault în România, adică fabrica Dacia, pe cea de cutii de viteze şi cel mai mare centru tehnologic din afara Franţei, în total investiţii de 1,5 miliarde de euro.

Francezul Jerome Olive a avut însă destul timp pentru a face o evaluare a românilor, de care, indiferent că suntem sau nu de acord, trebuie să ţinem cont, având în vedere că deciziile lui influenţează direct mai multe zeci de mii de români, angajaţi sau colaboratori ai Dacia.

"Anul trecut - era prin martie - soţia mea era cu copiii în vacanţă, când mi s-a propus să vin să preiau activitatea Renault în România. Primul lucru la care m-am gândit era cum urma să vând această propunere soţiei", recunoaşte francezul Jerome Olive, un inginer de 52 de ani, cu cinci copii, care înainte de veni la Dacia a condus fabrica Renault de la Douai, apreciată ca fiind cea mai flexibilă unitate de producţie din cadrul grupului francez şi una dintre cele mai performante. Olive l-a înlocuit la începutul acestui an pe fostul şef al Renault în România, Francois Fourmont, cel care a fost responsabil de lansarea Logan şi a celorlalte versiuni de până acum - Sandero, MCV şi Duster."


Voi, românii, trebuie să fiţi mândri că aveţi Dacia. Nu e uşor să îi mulţumeşti pe nemţi, iar Dacia este o maşină care îi mulţumeşte pe nemţi şi este produsă în România. Mi se pare că aveţi un sentiment de inferioritate, dar ar trebui să ridicaţi mai mult capul".

SURSA: http://www.gandul.info/

Nota autorului: Recent intoarsa dintr-o calatorie in Franta am putut sa constat cu surprindere si bucurie cat de mandru si orgolios, si pe buna dreptate, este poporul francez! La fiecare colt de strada sau chiar de mai multe ori intalnesti steaguri frantuzesti!
Aceasta idee vreau sa o leg cu o alta stire aparuta astazi in mass media romaneasca legata de un proiect de lege care ar putea intra in vigoare cat de curand si prin care saptamanal, la inceputul orelor de clasa, in scoli sa fie intonat Imnul National al Romaniei! O initiativa laudabila, insa spre surprinderea mea, respinsa de o buna parte a corpului profesoral care a declarat ca acest lucru ar conduce la o rutina, mod prin care s-ar pierde din solemnitatea intonarii si trairii acestui moment!? Sincera sa fiu am ramas perplexa la o asemenea abordare si vreau sa aduc aminte un singur lucru, HITURILE de 2 bani (si nu vreau sa dau nume acum) din ziua de azi se creaza printr-o promovare excesiva, agresiva pe toate canalele media, pana cand ajung sa se intipareasca in mintea oamenilor si sa inceapa a fi fredonate si bagate in seama!
Intr-un fel asa se creaza si Nationalismul si Iubirea de Tara , prin Repetitie!
Si atunci cum sa fim patrioti, daca NU SUNTEM INCURAJATI SA FACEM ASTA, daca NU AVEM STEAGURI pe Strazi, daca NU CUNOASTEM Imnul National (insa cunoastem hiturile de 2 lei) si NU AVEM LIDERI care sa ne indrume si SA ZICA in "gura mare"ca Romania nu este tara de "cacao" din care toata lumea vrea sa scape in orice fel si "sa plece unde vede cu ochii", ca AVEM ALTERNATIVE SI CA SOLUTII EXISTA!
Aceasta abordare nefericita din prezent (ca atitudine dar si ca solutie economica ) poate conduce la Disolutia Acestui Stat!
Sincera sa fiu, eu nu doresc sa traiesc un asemenea moment si DE ACEEA cred ca e bine, ca din cand in cand, sa apara si oameni - STRAINI daca nu se poate altfel- cum este cazul sefului de la Dacia, care sa ne faca sa fim putin mai Realisti cu noi, sa ne apreciem mai mult Valoarea, sa fim mai Nationalisti, ca AVEM SI NOI CU CE SA NE MANDRIM SI SA RIDICAM CAPUL!
NU om fi noi Francezi, Spanioli sau Britanici dar nu suntem nici "groapa de gunoi" a Europei, Rusinea ei si Tara din coada, asa cum ni se inoculeaza mai mereu!
Consider ca avem un POTENTIAL IMENS, nu numai UMAN ci si ECONOMIC insa ne lipsesc LIDERII CARISMATICI si bunii PROFESIONISTI care sa aiba VIZIUNE si sa conduca acest Neam pe drumul pe care il are de parcurs in LUME!

5 comentarii:

Boogie spunea...

Are mare dreptate, dar din pacate romanii nu pot sa vada partea plina a paharului. Nu pot sa ridice capul sus, sa fie mandrii ca sunt romani. Sa aiba "coloana vertebrala".

angela tocilă spunea...

Asta tot predic şi eu ca Moise-n pustiu! Pînă nu scăpăm de sentimentul ăsta de culpabilizare colectivă, de umilinţă, suntem pierduţi.

P.S. Cuvîntul de verificare pentru a putea comenta este: purecur :))))))))

Ingerul tau spunea...

Foarte frumoasa postarea si incurajarile, mi-au placut foarte mult.

elena marin-alexe spunea...

Din nefericire , am uitat de valorile noastre si am uitat sa tinem fruntea sus cu demnitate.
Bun, foarte bun articolul tau draga mea!

Ana Maria spunea...

@Boogie: SA speram ca ne vom schimba treptat!
@Angela: Multumesc pt precizarile legate de parola! :)
Ai dreptate, de multe ori am sentimentul ca pluteste ceva in constiinta colectiva nationala..
@Ingerul tau: Multumesc mult pt cuvintele frumoase!
@Elena Marin_Alexe: Cand inspiratia vine de Sus se simte schimbarea si in viata reala! Mersi mult! ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails