miercuri, 8 decembrie 2010

Istoricul Lucian Boia: S-au câştigat ani de zile de viaţă, dar s-a pierdut viaţa de Apoi!


Omul modern şi-a pierdut credinţa în religie, în stat sau în naţiune. Am devenit mai longevivi, dar am pierdut viaţa de Apoi, este de părere Lucian Boia într-un interviu acordat Academiei Caţavencu.

Speranţa de viaţă a crescut cu aproape 30 de ani în ultimul secol şi totuşi oamenii şi-au pierdut credinţa în viaţă, este de părere Lucian Boia.

"Scenariile abundă: războiul atomic, degradarea ecologică, poluarea, încălzirea globală, nici una nu e blândă, vă contrazic. Ne aşteaptă o nebunie. Şi cu toate acestea, în ciuda catastrofelor de după 2100, există scenarii valorizante, omul va deveni tot mai rezistent, mai longeviv, speranţa de viaţă a crescut. La 1900, sub 50 de ani era speranţa de viaţă. Acum s-a ajuns la 80 de ani. Vă daţi sea­ma? Într-un secol omul a câştigat 30 de ani. Concluzia este că 1900 e mai aproape de preistorie, prin cifra aceasta, ha-ha-ha, doar din punctul acesta de vedere", a declarat Lucian Boia.

Istoricul Lucian Boia vede un deficit de speranţă şi credinţă în societatea noastră.

"E o mare problemă. E un deficit de speranţă şi unul de credinţă. Dumnezeu s-a erodat. În Europa Occidentală, în SUA a început de mult declinul providenţei. Omul trebuie să creadă în ceva, e o fiinţă disperată, s-a regăsit un timp în religiile secularizante, în naţiune, în patrie. S-a murit pentru fiecare dintre ele. Dar nu mai sunt nici ele ceea ce erau şi nici omul nu mai crede cu aceeaşi fervoare. Puţini îşi organizează viaţa în acest sens. Se crede tot mai puţin, acest lucru lasă un gol în sufletul oamenilor, societăţii. Vorbeam despre speranţa de viaţă, despre faptul că s-au câştigat ani de zile de viaţă, dar s-a pierdut viaţa de Apoi, e adevărat, iluzorie poate, cea care îţi dădea alt fel de speranţă. Singura religie, secularizantă şi ea, este cea a sănătăţii perfecte: planeta curată, omul ferit de boli, planeta să se simtă cât mai bine. Ăsta e valul ecologist", a declarat Lucian Boia.

Sursa: www.realitatea.net
Cititi intreg articolul in Editia scrisa de astazi a Academiei Catavencu!

5 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Degradarea perioadei de trai a omului a inceput imediat dupa potopul lui Noe, eroul biblic.Oamenii traiau pe atunci varste matusalemice, apoi a venit declinul care a continuat cu urcusuri si coborasuri.
Interesant articolul tau.Foarte interesant.Si foarte reala declaratia lui Boia.

Ana Maria spunea...

Multumesc pentru comentariu draga Elena! Subscriu si eu la declaratia istoricului Lucian Boia!
Te mai astept cu drag pe aici!

ionatan spunea...

buna,

te-am adaugat si in blog-roll(apari in dreapta la mine atunci cand postezi recent ceva pe blog) si te-am adaugat si in sectiunea "BLOGURILE PE CARE LE URMARESC CU MULT INTERES" pe blogul
http://teofil-ionatan.blogspot.com/
si pe blogul http://jonathanphotography.blogspot.com/

MunteanUK spunea...

O foarte bună perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă în sufletele a zeci de miloane, poate chiar sute de europeni...

Oare ne-om trezi când ne va vorbi moartea? Şi aceasta se poate întâmpla oricând, ca 'din senin'...

http://munteanuk.blogspot.com/2011/03/din-senin-out-of-blue_15.html

Ana Maria spunea...

@MunteanUK: Trecem printr-o criza a constiintei, trecem printr-o criza morala...cu cat ne vom da seama mai repede ca drumul pe care mergem nu este cel bun, cu atat mai rapid vom avea sansa sa ne revenim .. Te mai astept cu drag pe blog!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails