vineri, 10 decembrie 2010

Mandra ca sunt Romanca! Concertul de colinde al lui Stefan Hrusca, 9 decembrie 2010, Bucuresti, Romania



Aseara am avut deosebita placere sa merg la concertul de colinde al lui Stefan Hrusca de la Sala Palatului din Bucuresti si a meritat tot efortul!
Prieteni dragi, care sunteti din Moldova mai ales, unde am inteles ca maestrul isi incepe seria de concerte saptamana aceasta si o tine pana de Craciun, mergeti si luati bilete, nu ezitati ca nu stiti ce pierdeti!

Pe langa colindele traditionale romanesti, pe care ne-a indemnat sa nu le uitam si sa le transmitem mai departe copiilor nostri, pentru ca fac parte din FOLCLORUL AUTENTIC ROMANESC si sunt lucruri care ne definesc ca ROMANI si CRESTINI ADEVARATI, am avut si un puternic sentiment de Mandrie nationala!
Omul asta a trezit ceva romanesc in noi toti care eram acolo in Sala arhiplina a Palatului din Bucuresti. A cantat melodii vechi cu tenta nationalista si a tinut o cuvantare deosebita in memoria omului care l-a descoperit si care l-a lansat pe scena Cenaclului Flacara in anul 1982, in memoria poetului national Adrian Paunescu.
Am avut marea surpriza si de data aceasta, PLACUTA SURPRIZA sa remarc ca timp de cateva minute bune cei 5000, poate 10.000 de oameni prezenti in Sala Arhiplina a Palatului din Bucuresti au aplaudat numele poetului Adrian Paunescu, mai ales dupa melodia interpretata exceptional de Hrusca pe versurile lui Adrian Paunescu, Ruga pentru parinti! O gasiti mai jos.
"Hai, hai inima hai" a fost o alta dovada de moment autentic romanesc care aproape a ridicat Sala Palatului in picioare si a dus la fredonari aprinse si ropote de aplauze!
Mi-au placut si cei 2 artisti care l-au insotit pe maestru, doi absolventi de Conservator din Cluj Napoca si Timisoara care au interpretat exceptional la chitari, tobe, clopotei si tot felul de alte instrumente minunate.

Oare se pregateste ceva? Oare criza asta economica si suferinta ne face sa fim ALTFEL ? Oare se produce o SCHIMBARE? Ca sa fim mai umani, ca sa ne ridicam din "mocirla" in care ne gasim si sa ne imbracam cu "haina de om", sa fim mai demni si sa ne apreciem mai mult valorile, tara si neamul? Mi-ar placea sa cred ca DA! Si cred ca MASS MEDIA are un rol foarte important in a promova si a transmite acest mesaj mai departe!

Mi-a placut mesajul din final al maestrului pentru o promovare continua a Colindului romanesc in randul tinerilor mai ales, pentru a nu lasa sa moara ceva din autenticul nostru si din ceea ce ne reprezinta, FOLCLORUL ROMANESC!

De aceea la fel ca ieri, la fel ca si maine sper, sunt Mandra ca sunt Romanca! Traiasca Romania si Doamne Ocroteste-i pe Romani! Avem un drum lung in fata, dar ii vom da de capat mai devreme sau mai tarziu, eu sunt sigura de asta! Deja pluteste "ceva" in aer...






11 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Omul colindelor, asa mai poate fi numit Hrusca.Il adnir pentru caracterul cizelat si plin de purutate autentica romaneasca, dar si pentru recunostinta afirmata fata de Poetul care l-a descoperit si consacrat.Vine si la Focsani si sper sa gasesc bilete. GANDURI FRUMOASE ITI TRIMIT SCUMPA MEA , CU MARE , MARE DRAG!

Cristiana spunea...

Multumesc si eu, Ana Maria! Din toata inima !!!

Mădălin Ciortea spunea...

Si mie imi place Hrusca.
Se face, in vremea cand eram clasa a V-a, sa ne viziteze Hrusca si sa ne colinde in clasa. Era fostul coleg al profului de religie. Minunat om, special caracter.

Anonim spunea...

Frumos Stefan Hrusca.Dar ca sa fiu mandra ca sunt romanca doar pentru asta....Zau.Sper sa nu supar pe nimeni.Entuziasmul este mare mai ales ca traim timpuri aparte.Regret ca nu ma inscriu in tema generoasa a entuziasmului sarbatoresc de Craciun.Si eu ascult cu emotie colinde.Dar ...nu devin mai romanca sau mai putin romanca cu aceasta ocazie.Si Craciunul e doar o data pe an.Ce facem in restul zilelor?
Cu drag, Sarbatoare Luminata!

RCA Ieftin spunea...

Craciunul nu e Craciun daca nu auzi o colinda cantata de St. Hrusca!

Ana Maria spunea...

@ Elena Marin-Alexe: Ganduri bune de la Bucuresti draga mea! Sper sa ajungi la concert!
@ Cristiana: Ma bucur ca ti-a placut Cristiana! Si eu iti multumesc ca iti faci timp sa citesti postarile mele! ;)
@ Madalin Ciortea: Intr-adevar, Minunat om,minunat caracter! Te astept sa mai revii pe aici!
@ Rca : Multumesc pt comment! :)

Ana Maria spunea...

In principiu nu public comentariile anonime, insa am facut o exceptie ... o sa iti dau un raspuns desi nu stiu cui ma adresez!
Draga Anonimule, daca ai fi urmarit postarile mele de-a lungul vremii ti-ai fi dat seama ca acest sentiment de mandrie nationala este un lucru obisnuit in cazul meu!
La fel de sincer iti spun ca nu ma asteptam sa imi fie trezit acest sentiment la un concert traditional de colinde, la fel cum nu ma asteptam ca Sala Palatului sa reactioneze atat de bine ca efervescenta a "Sentimentului National" in conditiile in care din ce in ce mai multa lume pleaca afara iar viata este din ce in ce mai grea in Romania!
Imi pare rau ca nu esti entuziasmata de Craciun, de aceasta Mare Sarbatoare Crestina care are conotatii vechi in traditiile rurale si folclorice Romanesti!
Dar cine stie, poate viitorul o sa iti rezerve o surpriza placuta...
Numai bine iti doresc!

Satirikon spunea...

Este necesar, dar nu si suficient un simplu concert ca sa trezeasca mandria nationala din mine sau din tine. Oricum, minunat!

Ana Maria spunea...

Draga Satirikon, nimeni nu a zis ca este suficient, insa e minunat ca se intampla asa! Macar de cateva ori pe an in cazul multora dintre compatriotii nostri...Si ca sa fie clar, Eu sunt Mandra ca sunt Romanca in fiecare zi din an, desi anumite comportamente ma pun pe ganduri dar asta este, nimeni nu e perfect..O zi frumoasa iti doresc!

mihai spunea...

felicitari pentru blog si pentru patriotismul tau!poti sa vii alaturi de noi,impreuna vom avea un cuvant de spus...

Ana Maria spunea...

Multumesc pt comentariu si pentru invitatie Mihai! Ne auzim cu siguranta! Pana atunci iti doresc Sarbatori fericite! si "Dumnezeu sa binecuvanteze Romania"!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails