Tehnica poate parea simpla si naiva, dar este de fapt o veche arta avand in spate o filosofie proprie- decupajul inseamna a lua ce e mai bun din aceasta lume, o lume atat de vasta si de variata incat nu poate fi cuprinsa in totalitate.
Se crede ca aceasta tehnica isi are radacinile in arta decorarii mormintelor siberiene. Tehnica a fost perfectionata in China si a fost folosita inca din secolul 12 pentru a decora diverse obiecte.
Decupajul a fost prima oara utilizat in Europa de catre priceputii mesteri venetieni.La inceputul anilor 1700 mobila lacuita si decorata, adusa din indepartata China, era foarte populara. Deoarece obiectele produse in China erau rare si scumpe artisanii venetieni au dezvoltat aceasta tehnica prin care luau foi cu gravuri colorate manual, le decupau si le lipeau pe suprafata mobilei. Apoi aplicau cateva straturi de lac pentru a crea acel efect de stralucire propriu mobilei lacuite. Venetienii au denumit aceasta tehnica relativ ieftina lacca povera.
Tehnica a fost denumita découpage (de la verbul decouper - a decupa) in Franta secolului 18 si era extrem de populara printre doamnele din inalta societate. In secolul 18 era destul de greu sa gasesti imagini potrivite pentru a le decupa, asa ca gravorii aveau la vanzare imagini speciale, foarte iubite de artistii decupajului. Era dificil sa stingi apetitul acestora pentru noi imagini, astfel ca nimic nu scapa de sub foarfecele lor. La curtea lui Louis al XVIlea doamnele au decupat tablouri originale de Boucher, Watteau si Fragonard in cautarea lor de noi imagini pentru a-si decora obiectele preferate.
Arta decupajului s-a raspandit rapid in intreaga lume, fiind foarte popular si in zilele noastre, pasionatii dispunand de o mare varietate de materiale cu care pot experimenta.
3 comentarii:
E interesant si frumos in acelasi timp!
Da, interesant hobby! :)
Va multumesc, eu ma apuc de treaba! :)
Trimiteți un comentariu