Ca oricarei persoane careia ii place sa gradinareasca si care viseaza cat de curand la un petic de pamant in apropierea Bucurestiului am decis in aceasta primavara sa imi fac o mica recolta in spatiul disponibil din propriul apartament, balcon si terasa.
In anii trecuti am plantat din vreme numai seminte si flori insa incepand cu aceasta primavara m-am pus pe gradinarit ca-lumea si am cumparat din comert seminte autohtone : rosii, castraveti, ardei capia, vinete si cateva flori.
De la bulgari am adus seminte de capsuni, care momentan au doar flori iar din Germania prin intermediul unei firme romanesti din Cluj Napoca am primit butasi de castraveti, zmeura si capsune.
Zmeura e una din plantele mele de succes, intinzandu-se destul de mult in sufragerie si avand deja primele roade, vezi poza de mai sus.
Semintele din Germania se pare ca au prins si au facut flori. Am cumparat seminte (combinate) deci nu as putea spune exact care este denumirea florii de mai sus, insa arata tare bine.
Rosiile au avut un succes nebun! Pana la acest moment am cel putin 7 ghivece de rosii, toate pitice insa. Am samantat si din cele romanesti de gradina mai mari, din nefericire insa nu s-a prins niciuna la ghiveci. Celelalte se pregatesc de copt!
Mai am cateva rosii care inca sunt in curs de "coacere", cu mai multa vreme buna vor iesi mai repede!
Ardeiul capia pe care il vedeti mai jos mi-a dat ceva emotii in primavara, pentru ca a aparut destul de greu si nu stiam daca va tine. Din fericire insa a iesit mai tarziu alaturi de castravetii pe care ii vedeti in stanga imaginii, care au dat floare si au deja si cativa castraveciori micuti.
Pe langa colectia de "legume" am tinut sa am si o "mini-colectie" de flori. Anul trecut am sadit in Luna Mai cateva specii de Petunii, din nefericire insa in afara celor din comert (butasi) nici una nu s-a prins. Anul acesta am primit cadou o Petunie curgatoare, de care sunt tare mandra si care sper sa imi faca flori pana toamna tarziu!
Semintele din Germania (Condurasi cred) s-au prins si au inceput sa rodeasca in niste flori rozulii si violet care ma incanta cu parfumul lor.
Trandafirasii mei cei rosii ai iesit din nou desi facusera fainare si musculite anul trecut si nu mai stiam cum sa le mai dau de cap....i-am taiat, au iesit din nou iar prima floricica pe anul acesta o vedeti mai jos!
Alaturi de orhidee care imi rodeste din ianuarie continuu, mai am si o begonie care imi face flori de primavara devreme, cu flori in nuante de roz. Acum e pe sfarsite, dar sper ca la AC si o temperatura adecvata sa o am conservata si la toamna!
Pe terasa am si alte plante, in mare parte "legume" pe care le-am sadit anul acesta, rosii, castraveti si ceva patrunjel. Recolta o voi ridica in maxim 2-3 luni!
Nu stiu cum vi se pare voua, dar eu sunt tare mandra de recolta de anul acesta. Nu imi imaginam ca legumelor le va merge atat de bine in pamant de ghiveci si nu de gradina, in aer liber. Poate am avut eu noroc, poate le-am ingrijit cu drag, insa ma bucur tare mult ca au iesit in numar asa de mare si ca sunt 100% ECO, adica nu le-am stropit si nu le-am adaugat nici un fel de ingrasamant chimic.
La mai MARE!!!
8 comentarii:
Dacă tot te-ai apucat de grădinărit bio, să-ți vând niște ponturi din experiența mea de 8 ani:
Insecticide/acaricide bio:
- Se macereaza 250 ml de ardei iute în 500 ml de apa timp de 24 de ore, dupa care
se dilueaza 15 ml din preparat în 4l de apa pentru tratament.
- Se infuzează 150 g de flori de soc taiate marunt în 5 l de apa fierbinte.
- Se infuzeaza 150 g de coriandru taiat marunt în 5 l de apa fierbinte
Pentru furnici, se infuzeaza 150 g de menta taiata marunt în 5 l de apa fierbinte.
Pentru viermele zmeurului se infuzeaza 150 g de pelin tăiat mărunt marunt în 5 l de apa fierbinte dupa care se
filtreaza.
Pentru afide, paianjeni, melci: se macereaza 80 g usturoi si 500 g de ceapa în 8 l de apa timp de 12 ore dupa care
se filtreaza.
Pentru musculița albă se folosește un amestec de apă cu săpun și puțin ulei vegetal.
Pentru făinare, se udă planta abundent și se stropește cu lapte.
Sper să nu ai nevoie, dar dacă o să ai, sper să fie eficiente :D
Multumesc mult draga mea! Niste sfaturi nepretuite!!! Sper sa nu fie cazul cu legumele de anul acesta, dar e bine de stiut...
A naibii musculita alba si fainarea, mi-au distrus trandafirii de anul trecut..:(
Multa bafta si tie la gradinarit!!! Si astept mai multe poze! Pupici!
Ana, spor la gradinarit! Sunt frumoase plantele insa am o mentiune: planta cu floricele roz nu este begonie ci kallanchoe. Sa o feresti de fainare si de paduchele testos. In rest...toate bune!
Păi, eu zic că la trandafiri, pe care nu-i mănânci :P, poți stropi și cu insecticide/acaricide/fungicide dacă te invadează problemele. Decât să moară, mai bine niște chimicale, nu?
Așa că ar trebui să ai în casă câte un produs din fiecare categorie, pentru urgențe. Uite aici o listă:
- Acaricide (împotriva păianjenilor):
Nissorun, Omite, Demitan
- Insecticide: Decis, Mospilan, Actara
- Făinare: Kasumin, Tilt, Bavistin, Systane
Dacă fac făinare roșiile, poți să le stropești cu o soluție de coada calului:
La 10 litri de apa se adauga 1 kg de planta proaspata sau 150 g planta uscata de coada calului.
Se va macera planta timp e o noapte, apoi se va fierbe 30 minute. Solutia asfel obtinuta se va raci si se va pulveriza dupa filtrare si diluare ( 1 parte fiertura, 5 parti apa)
TE FELICIT, DRAGA ANA! Ai facut o treaba tare buna si rezultatele sunt pe masura.
Ma bucur pentru tine.Ai oaza ta de verde!
Faine ponturile... dar eu tot nu stiu ce e aia "fainare"?
Sorry dar nu toata lumea e gradinar, nu?
http://minnieme22.blogspot.nl/
Multumesc mult pentru recomandari fetelor!
@Arcadia, pentru trandafiri am folosit si eu anul trecut un mix de "medicamente" la recomandarea unor specialisti (insecticide,acaricide) care din pacate insa nu au avut nici un efect!
Sfaturile tale sunt bune de luat in seama! Multumesc!
@Elena, multumesc mult pentru gandurile calde. Salutari si imbratisari de la Bucuresti!
@Marilena: multumesc pt ajutor, ma gandeam eu ca nu .e begonie, dar semana tare mult. Ma bucur ca iti plac reusitele mele!
@Minnie: Fainarea este un praf alb care se pune pe plante si de care nu mai scapi decat cu tratament.. Pupici!
Buna:) inainte de a pleca din Romania faceam acelasi lucru. Adoram sa-mi cultiv gradinita de pe balcon. Rosii, ardei iuti si f multe flori
Trimiteți un comentariu