sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Preşedintele SUA va fi decis de câteva “state-cheie”

barack obama
Sondajele de opinie îl plasează pe Barack Obama în fruntea preferinţelor alegătorilor, la nivel naţional, cu un avans de 7%. Şi în majoritatea “statelor-cheie” candidatul democrat pare să se afle în frunte.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii va fi decis marţi de câteva state-cheie, nu de câştigarea majorităţii votului popular la nivelul ţării. Sondajele arată că Barack Obama s-ar afla în fruntea sondajelor şi în aceste state-cheie, mai exact în toate statele câştigate de John Kerry în 2004, dar şi în unele câştigate atunci de Bush.

Pentru a fi declarat câştigător, candidatul are nevoie de 270 de voturi ale electorilor din state. Colegiul electoral are un total de 538 de membri, din cele 50 de state şi din Districtul Columbia, în funcţie de numărul de reprezentanţi ai fiecărui stat în Congres.

Fiecare stat, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska, alocă voturile electorale ce îi revin celui care câştigă majoritatea electorilor: câştigătorul ia deci totul.

Sondaje citate de Reuters arată către cine înclină balanţa în “statele-cheie”:
Colorado: are nouă voturi electorale. Două sondaje arată că Obama se află înaintea lui McCain cu 6, respectiv 4%.
Florida: 27 de voturi electorale: ultimele două sondaje arată că Obama ar avea un avans de 4%.
Indiana: 11 voturi electorale. Un sondaj de joi arăta un avans de 3% pentru McCain, în timp ce altul arăta un avans de 1% pentru Obama, iar un al treilea îi plasa pe cei doi la egalitate.
Missouri: 11 voturi electorale. McCain se afla în fruntea ultimelor două sondaje, cu 3, respectiv 2%.
New Hampshire: patru voturi electorale. Un sondaj de joi îl arăta pe Obama în frunte, cu 13%.
New Mexico: cinci voturi electorale. Un sondaj de miercuri îi acorda lui Obama un avans de 10%.
Nevada: cinci voturi electorale. Un sondaj de joi îl arăta de Obama având un avans de 5%.
Carolina de Nord: 15 voturi electorale. Un sondaj de vineri îi arăta pe cei doi candidaţi la egalitate, în timp ce alte trei îi acordau democratului un avans de 1-4%.
Ohio: 20 de voturi electorale. Un sondaj de joi îl plasează pe Obama în frunte, cu un avans de 7%, alt sondaj îi dă un avans de 4%.
Pennsylvania: 21 de voturi electorale. Obama are un avans de 13%.
Virginia: 13 voturi electorale. Două sondaje de joi îi acordă lui Obama un avans de 4%.
Wisconsin: 10 voturi electorale. Două sondaje de joi îl arată pe Obama în frunte, cu 16, respectiv 11%.

În ciuda sondajelor de opinie, candidatul republican la preşedinţie, John McCain, se declara vineri încrezător în victorie, într-un interviu acordat postului american de televiziune ABC.

"Sunt încrezător în victoria noastră. (...) Am participat la foarte multe campanii electorale, iar entuziasmul este extrem de important, mult mai mare decât în orice altă campanie la care am mai participat", a declarat senatorul de Arizona, care se află în Ohio, un stat-cheie pentru aceste alegeri. La întâlnirile din Ohio, McCain a fost însoţit de Arnold Schwarzenegger, guvernatorul Californiei.

Sursa: www.cotidianul.ro

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails