luni, 15 februarie 2010

Rezistenta prin credinta!

postul pastelui
Lungimea Postului Paştilor de 40 de zile vine de la aceeaşi perioadă de postire pe care Mântuitorul a practicat-o înainte de a-şi începe acti­vi­ta­tea sa mesianică.

Tradiţia de a ţine post înainte de Praznicul Învierii Domnului au impus-o apostolii, care, deşi nu posteau când era Mirele cu ei, după ce Domnul s-a înălţat la cer, au avut ocazia din plin să postească şi au făcut-o, îndemnându-i pe toţi creştinii la postire. Sfântul Apostol Pavel, de exemplu, postea el însuşi şi îi îndemna pe ucenicii săi să ţină post şi să se roage, pentru ca „ghimpele" ispitei să nu aibă putere asupra trupului şi a sufletului.

DINCOLO DE POST

Se poate spune că vechimea postului este de când lumea. Mai întâi, Creatorul a pus porunca postului în Rai primilor oameni, cărora le-a spus să nu mănânce din pomul cunoaş­terii binelui şi răului. Numai în Vechiul Testament, dacă ne uităm, vom vedea că toţi drepţii de până la Hristos au postit. Postul era etapa pregătitoare oricărei întâlniri cu Dumnezeu sau a vreunei descoperiri dumnezeieşti. Moise s-a suit pe munte după 40 de zile de ne­mâncare şi astfel a vorbit cu Dumnezeu.

Sfânta Fecioară a fost zămislită după mult post şi rugăciune, la fel şi Sfântul Ioan Botezătorul. Şi exemplele de sfinţi care au fost şi mari postitori sunt nenumărate. Putem spune că fără post nici nu se ajunge la sfinţenie. Există şi în alte religii ideea de post, pentru că oamenii au în ei pornirea de se eli­bera de poftele trupului, de a se simţi aproape de divinitate, însă creştinii au în post bucuria de a renunţa la sine pentru întâlnirea cu Hristos, Dumnezeul lor.

De aceea, nu postul ca atare le este scopul, ci darul Duhului Sfânt pe care îl primesc cu inima curăţită prin postire, ru­găciune, mărturisirea păcatelor şi împărtăşirea cu Sfintele Taine.

„FOAMEA ÎMBLÅNZEŞTE FIARELE"
Despre rostul postului am găsit cuvinte folositoare rostite de părintele Arsenie Boca, marele duhovnic din Ardeal: „Când potrivnicul mântuirii noastre se vede bătut la prima piedică - cea mai uşoară - ce o ridică în calea robilor lui Dumnezeu prin lume, mândria nu-l lasă să se dea bătut, ci le stârneşte a doua piedică prin viciile trupului, sau o iubire trupească de sine. La o atare înaintare a luptei pentru mântuire se tânguie trupul, ca să te milostiveşti de el; e tânguirea vicleană a stricăciunii, care nu trebuie ascultată, ci scoasă din rădăcină şi firea făcută iarăşi curată.

De aceea, Părinţii i-au zis trupului: vrăjmaş milostiv şi prieten viclean. În vremea negrijei de mântuire, trupul se nărăvise cu patimile şi poftele, iar acestea l-au desfrânat şi l-au scos de sub conducerea minţii sau, mai bine zis, au scos mintea de la conducere, încât se răscoală cu neruşinare împotriva sufletului, chinuindu-l în tot felul, şi se întărâtă până şi împotriva lui Dumnezeu. «Căci pofta cărnii este vră­jmăşie împotriva lui Dumnezeu, fiindcă nu se supune legii lui Dumnezeu, şi nici nu poate».

Aşa vine că fiecare ducem o povară în spate - trupul de pe noi. De la starea asta şi până la a-l face să fie templu sau Bi­serică a Duhului Sfânt e de luptat de cele mai multe ori viaţa întreagă.

Firea trupului fiind surdă, oarbă şi mută, nu te poţi înţelege cu el decât prin osteneală şi foame, acestea însă trebuie conduse după dreapta socoteală, ca să nu dăuneze sănătăţii. Acestea îl îmblânzesc, încât nu se mai ţine vrăjmaş lui Dumnezeu. Rugăciunea şi postul scot dracii poftei şi ai mâniei din trup. Foamea îmblânzeşte fiarele. Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte ca toată lupta aceasta să nu se ducă fără îndrumarea unui duhovnic iscusit, care ştie cumpăni pentru fiecare ins aparte: măsura, trebuinţa şi putinţa fiecăruia.

Postul adică să fie măsurat după vârstă, după sănătatea rămasă - deşi postul pe mulţi i-a făcut sănătoşi - şi după tăria şi felul ispitelor. Aşa cere dreapta socoteală. Cei care s-au grăbit fără sfatul dreptei socoteli, toţi au întârziat sau, îndărăptând, au pierdut. De aceea au zis Părinţii, gândindu-se la cei grăbiţi să stingă patimile, că mai mulţi s-au păgubit din post, decât din prea multă mâncare şi preamăreau dreapta socoteală ca virtutea cea mai mare.

Preţuirea pătimaşă a trupului pe mulţi îi întoarce împotriva duhovnicului, deşi învrăjbirea nu-i ţine mult, boala îi întoarce; pe alţii, însă, muşcaţi la minte de mândrie, nici nu-i lasă să meargă vreodată la duhovnic, deşi le tânjeşte cugetul. La vreme de umilinţă - care cearcă pe toţi - şi aceştia biruie piedica şi intră în lupta mântuirii".

„Ci în toate înfăţişându-ne pe noi înşine ca slujitori ai lui Dumnezeu, în multă răbdare, în necazuri, în nevoi, în strâmtorări, în bătăi, în temniţă, în tulburări, în osteneli, în privegheri, în posturi"
II Corinteni, VI, 4-5

„Postul să fie măsurat după vârstă, după sănătatea rămasă - deşi postul pe mulţi i-a făcut sănătoşi - şi după tăria şi felul ispitelor"
părintele Arsenie Boca


Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-editie-speciala/din-rai-pana-la-ceruri-535821.html

10 comentarii:

Mihai spunea...

frumos articol.

alecs spunea...

Isus nu a postit în zilele dinaintea morţii lui.Eu de ce as face-o?

Ana Maria spunea...

Datina postului vine din vechime, se regaseste atat in Vechiul Testament cat si in Noul Testament.
Pe langa aceasta Isus Hristos a vorbit mult despre post de-a lungul vietii petrecute pe pamant, un singur exemplu va dau. Odată ucenicii au venit la Isus şi i-au spus despre un om îndrăcit din care nu puteau alunga duhul necurat.
După ce Isus a certat dracul şi acela a ieşit din om, ucenicii L-au întrebat pe Isus de ce lor nu le-a reuşit aceasta. Raspunsul pe care l-a dat Isus a fost urmatorul: „Din pricina puţinei voastre credinţe”, le-a zis Isus. „Adevărat vă spun că, dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice muntelui acestuia: „Mută-te de aici colo”, şi s-ar putea; nimic nu v-ar fi cu neputinţă. Dar acest soi de draci nu iese afară decât cu rugăciune şi cu post” (Ev. Matei 17:20-21)

Daca doriti va pot da, in plus, si un motiv de ordin medical. Este cunoscut in cercul medical faptul ca postul inseamna "sanatate" deoarece prin post omul se abtine de la a mai consuma alimente cu multe calorii si elimina din organism rezidurile impure.

alecs spunea...

E adevarat ca postul se intalneste in biblie,dar nimeni nu ar trebui sa impuna perioada in care sa se tina postul.Dar postul nu e atunci cand nu mananci nimic timp de cateva zile?Selectarea alimentelor nu e POST!Poti sa postesti cand ai de indeplinit o activitate urgenta si nu pierzi timp cu mancatul ,dar sa te reti de la bunatatile pe care le-a facut Dumnezeu pt om ,sa-ti caraie matele si nu fi apt de treaba,sa te doara capu,e necrestinesc.

Ana Maria spunea...

Dvs vorbiti aici de post negru! Eu ma refer la perioada de post obisnuit.
Postul se tine dupa puterile fiecaruia, in acest sens se recomanda discutia cu un parinte duhovnic care stabileste in cazul fiecaruia dintre noi perioada si in cazul in care avem sanatatea mai subreda se pot face si derogari.
Postul negru se tine in ultima saptamana a postului Sfintelor Pasti si in anumite zile insemnate din calendar!
Ca perioada durata postului este in general de 40 de zile, pt ca atatea zile a patimit in desert domnul nostru Isus Hristos.
Ideea postului in sine este de a reusi sa controlezi mai bine relatia cu tine , cu corpul tau vis-a vis de spirit, sa reusesti sa faci fata acestor dorinte si tentatii trupesti (care nu au de a face cu spiritul) si astfel sa fii mai curat in zilele Pastelui si mai puternic si implinit spiritual.

Marius spunea...

Vrajeala mare cu postul asta...Eu nu inteleg o chestie ...IIsus se naste mereu pe 25 decembrie dar Hristos a Inviat odata in aprilie , odata-n mai...hmmm...dubios:)

Ana Maria spunea...

Raspunsul la intrebarea dvs tine de ghidarea crestinilor dupa un calendar "diferit" in cele 2 mari Religii Crestine si dupa anumite conventii prestabilite.
Mai multe detalii gasiti aici:
http://bogdane.ro/blog/?p=148

Lucia spunea...

E mai dificil să-i ceri unui om modern, unui tânăr, să ţina post în ziua de astăzi, folosind argumente biblice. Cred că ar mai uşor de convins, aducându-i exemple practice, ştiinţifice cum ar fi o detoxifiere cu ajutorul legumelor şi fructelor." E necesar să mai schimbi alimentaţia pentru că te-ai cam îngraşat şi e nevoie să slăbeşti ca să fii pe plac partenerului de viaţă" etc. Pentru Postul la mâncare,explicat în modul acesta sunt sigură că se vor găsi "ambiţii" să se abţină. Oricum, religia se referă la postul total, aici e mai grav. Vorba aia " ai grija ce bagi în gură, dar şi ce îţi iese pe gură"

Aparte de asta, imi place cum scrii.:)
Ţine-o tot aşa.
Numai bine!

Ana Maria spunea...

Si totusi nu e pacat, nu crezi oare asta... de ce Biblia NU mai este parte integranta a vietilor noastre?
As putea sa aduc zeci si poate sute de argumente cum ca postul face bine stiintific vorbind, cum ca spiritul ridica calitatea "vietii" si conduce la bunastare..
Insa cum as putea sa uit de conceptele Biblice, de lectiile de religie la care am luat parte in scoala!
Cred ca nu exista termen de comparatie intre prezentarea postului din punct de vedere "spiritual" si ca satisfacere a unei dorinte a partenerului de viata... termenii de comparatie sunt diferiti! Nevoie "spirituala" si "dorinta trupeasca"?! Oare nu e evidenta diferenta!
De aceea, nu pot fi "la moda" - in acest sens, pentru ca "la moda" ar insemna o regasire in niste valori mai putin spirituale..

Lucia spunea...

Da, cred în reîncarnare:)
Şi Creştinismul a crezut în ea, dar a scos textele din Biblie, propagând celorlalţi ideea că avem o singură viaţă şi o singură şansă să ne salvăm sufletele. Au făcut asta cu gândul de a potoli oamenii de la a mai face greşeli.După cum observi,oamnenii îşi trăiesc din plin şi după bunul plac, viaţa "unică".

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails