Drumul a fost lung, mai exact pana la Rila sunt aprox 530km pe sosea plecand din Bucuresti, pe care ii parcurgi lejer insa pe durata unei zile intregi.
Manastirea Rila este situata la peste 1100 de m altitudine, la est de muntii Rodopi, in apropierea orasului Blagoengrad langa granita actuala cu Macedonia. Mai exact este situata in partea de nord-vest a muntilor Rila (la 117 kilometri sud de capitala Sofia), in valea raului Rilska la 1147 de metri deasupra nivelului marii.
Peisajul ce inconjoara zona este mirific, cu paduri de brazi si conifere, intr-o vale secerata de un rau, Rilska, cu vederi alpine de peste 2000 de m.
De altfel in muntii Rila se gaseste unul din cel mai inalt varf din Balcani, varful Musala (2925 m), Muntii Rila fiind al saselea lant montan din Europa dupa numarul de varfuri “cele mai inalte”.
Tot aici se gasesc peste 100 de varfuri cu inaltimi de peste 2000 de m.
Manastirea Rila este in patrimoniul universal Unesco inca din anul 1983. Fondata in secolul X, manastirea Rila este privita ca una dintre cele mai importante monumente culturale, istorice si arhitecturale, devenind astfel una dintre importantele atractii turistice din Bulgaria si Europa de Est.
Ea este construita la capatul unui drum lung care trece prin satul cu acelasi nume si duce catre centrul muntilor Rila.
La primul contact vizual manastirea pare o fortareata, insa o data ce pasesti inauntru vizualul te acapareaza rapid.
Zidurile inalte de 24 de metri alcatuiesc un pentagon neregulat. Intrand printr-una din cele doua porti mari de fier, se ajunge in curtea interioara.
In momentul intrarii simti cum ti se taie respiratia la vederea magnifica ce ti se deschide, intr-un aer tare al unei dimineti de august.
In momentul intrarii simti cum ti se taie respiratia la vederea magnifica ce ti se deschide, intr-un aer tare al unei dimineti de august.
Stilul arhitectonic al manastirii este asemanator marilor manastiri athonite. Biserica actuala a manastirii este construita intre anii 1835-1837, pe amplasamentul vechii biserici, refacuta din motive de spatiu. Aceasta are hramul Nasterii Sfintei Fecioare Maria.
Pictura fost realizata intre anii 1840-1848, de catre Zaharia Zografu, impreuna cu o echipa de pictori apartinand scolii de Samokov.
Personal, la vederea frescelor de pe pereti am regasit o asemanare cu albastrul de Voronet, iar curtea interioara aduce cu ceva cunoscut, poate cu vechea curte Domneasca din Bucuresti.
Stilul "oficial" in care este construita biserica alaturi de camerele monahilor si cele peste 300 de camere dedicate turistilor si pelerinilor este cel Neorenascentist Bulgar, cu arce si coloane, scari de lemn si balcoane sculptate si un numar de chilii monahale.
In partea din fata se gasesc mai multe fresce care infatiseaza pe Dumnezeu Pantocrator, Fecioara Maria, Sfinti si mai multe scene din Biblie. De asemenea tot aici se gaseste si un izvor cu apa clara avand o pasare in varf, simbol al pacii.Manastirea adaposteste si o colectie valoroasa de manuscripte vechi si documente, hrisoave si icoane, o expozitie etnografica de tesaturi, bijuterii, covoare, obiecte din fier forjat si o biblioteca cu mai mult de 16 000 carti.
Mare parte din acestea se gasesc expuse in Muzeul Manastirii Rila, care este in permanenta securizat si pazit de o firma angajata special de Manastire.
Manastirea Rila a fost intemeiata de Sfantul Ioan de Rila.
Sfantul Ioan de Rila (cca. 867 - 946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar si unul dintre cei mai reprezentativi sfinti ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfantul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinti canonizati dupa increstinarea bulgarilor. Este atat intemeietorul monahismului bulgar cat si protector al Bulgariei.
In prezent moastele Sfantului se gasesc in Biserica Centrala fiind expuse pelerinilor dupa Sfanta Liturghie, fiind mari facatoare de Minuni. Sfantul este praznuit in fiecare an la 18 august si la 19 octombrie.
In timpul ocupatiei otomane, manastirea a supravietuit, insa s-a ales cu pierderi ale unor pamanturi.
Un incendiu, izbucnit in anul 1833, a cauzat multe daune, atat la corpul vechi al manastirii, cat si in partile noi ale acesteia. Din acest incendiu scapand doar Biserica si Turnul Hrelyo de langa ea.
Un incendiu, izbucnit in anul 1833, a cauzat multe daune, atat la corpul vechi al manastirii, cat si in partile noi ale acesteia. Din acest incendiu scapand doar Biserica si Turnul Hrelyo de langa ea.
Calugarii au reusit cu greu sa adune cele necesare reparatiilor si banii necesari platii lucratorilor. Astfel ei au reconstruit aripa sudica a Manastirii Rila.
In secolul XX Biserica a fost centru al rezistentei bulgare in timpul razboaielor din Balcani si a celor 2 razboaie mondiale. In aceasta perioada o mare parte din donatii au fost facute de catre Biserica Rusa.
Cu toate acestea anii comunismului si-au pus amprenta asupra vietii monahale, perioada in care a fost inchisa si transformata in Muzeu.
De curatenia manastirii in afara celor 8 calugari care vietuiesc aici are grija o firma de curatenie, iar de paza obiectelor din muzeu o firma de paza.
Pelerinii se pot caza la Rila in camere cu 3 paturi cu grup sanitar propriu sau camere de 10 paturi cu grup comun. Primele in general se dau devreme de dimineata.
In spatele manastirii curge si un rau, Rilski, care iti imbie dupa-amiezile si te trezeste in diminetile de vara la auzul clipocitului apei.
Tot aici veti gasi si un restaurant si un hotel care sunt intretinute tot de Manastire si la care puteti sa luati masa in tihna, putand sa va bucurati din plin de diversificata bucatarie bulgara.
4 comentarii:
bine ai venit pe blogul meu!..incantata de cunostinta si de faptul ca in acest fel te-am"descoperit":)..ai un blog minunat felicitari!...
bine te-am gasit ryana! multumesc pt comentarii, sentimentele sunt reciproce sa stii!
la cat mai multa inspiratie si voie buna! :)
imi place blogul tau si postarea aceasta la fel....BRAVO!
Multumec mult Maemi! Si tu ai un blog f frumos! :)
Trimiteți un comentariu