joi, 9 septembrie 2010

Prima toamnă în Bucureşti fără Piaţa Obor


Nota autorului: Trist, dar mergem mai departe! Sa speram ca noul Mall alimentar ne va stinge nitel dorul si vom fi multumiti de calitatea alimentelor si serviciilor prestate! Si totusi, nu pot retine un oftat..


Cea mai veche piaţă bucureşteană îşi închide porţile în acest weekend. În locul târgului cu tarabe pestriţe, la fel ca şi vizitatorii săi, va răsări un mall de alimente.

Piaţa Obor, cel mai vechi şi cel mai cunoscut târg al Bucureştilor, nu şi-a pierdut nici ieri, în ultima zi oficială de existenţă ca "târg", farmecul de acum 300 de ani, redat cu măiestrie de marii cărturari.

Ca şi atunci, aceeaşi mare pestriţă de oameni se înghesuia în jurul tarabelor colorate, în zgomot, vâlvă şi mirosuri ciudate. Altele sunt poate doar chilipirurile, devenite "de ultimă generaţie" - media-playere şi telefoane pe care "şuţii" şi le procură fără mari eforturi din poşetele doamnelor venite să-şi umple cămările la preţuri mici.

De astăzi, atmosfera de vechi obor va fi ştearsă pentru totdeauna de pe faţa pieţei cu tradiţie de "mijloacele moderne" de a face cumpărături. Un mall pentru legume şi fructe, în dotarea căruia nu poate să lipsească "o imensă parcare", stă să răsară.


Noua piaţă, mândria edililor

Edilii se mândresc cu noua Piaţă Obor. Care, spun ei, va avea două niveluri, scări rulante, lifturi atât pentru marfă, cât şi pentru persoane. Labirintul printre precupeţe va deveni un colos comercial supraetajat. La parter vor sta aliniate legume şi fructe, la etajul unu - lactate şi carne, iar etajul al doilea va fi plin de magazine pentru alte mărfuri.

În ciuda tuturor temerilor, autorităţile susţin că noul "mall" nu va alunga ţăranii. După cum au ţinut să precizeze reprezentanţii Primăriei Sectorului 2, "vor beneficia de condiţii mai bune, dar vor fi obligaţi să se şi supună unor reguli mai stricte".

Reguli noi şi care însă costă: pe fiecare tarabă vor trebui să existe case de marcat, aşa încât producătorul să-i poată da fie cărui cumpărător bon fiscal chiar şi pentru o legătură de leuştean.

La capitolul "beneficii" se numără faptul că ţăranul va avea un sistem centralizat de aerisire, camere frigorifice în care să-şi depoziteze marfa, apă curentă şi canalizare. Nu au fost uitaţi nici viitorii clienţi, care vor avea la dispoziţie cărucioare ca la supermarket pentru a-şi căra plasele cu mere, roşii sau ardei în timpul "sesiunilor de cumpărături". Cu alte cuvinte, toate bune şi frumoase. Cu o excepţie: nimic din toate acestea nu-i încântă pe oameni.

"Primăria trebuia să ne lase aici până termina piaţa şi, aşa, vedeam şi noi cum arată. Aşa, ne alungă. Unde ne vom mai vinde recolta? În plus, nu a ales bine momentul. Acum, în plină toamnă, ne trimite acasă cu ardeii şi roşiile. Recolta depozitată se strică într-o săptămână", sare cu gura Maria Luca, una dintre "veteranele" din spatele tarabelor.

DE SUTE DE ANI

Oborul lui Arghezi şi Caragiale

Cu o tradiţie de peste 300 de ani, existenţa Pieţei Obor e consemnată pentru prima dată într-un document oficial în 1702, în vremea lui Constantin Brâncoveanu.

"În document se aminteşte de Târgul de afară, care s-a unit cu Târgul dinăuntru. Cele două târguri se cereau unul pe celălalt, se completau", au explicat istoricii.

În secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, în perimetrul încadrat acum de magazinul Bucur Obor, Piaţa Obor, Hala Obor, Parcul Obor şi Primăria Sectorului 2 se întindeau două terenuri: unul pe care se organiza anual Târgul Moşilor (eveniment care marca sărbătoarea creştină Moşii de vară) şi altul, numit "obor", pe care se organizau târguri de produse considerate "nepropice comercializării în oraş".

În perioada 1881 - 1926, Piaţa Obor devenise renumită datorită prezenţei regilor Carol I şi Ferdinand în Loja Moşilor.

O descriere memorabilă a Oborului a fost făcută, în 1901, de I.L. Caragiale, în "Moftul român": "Turtă dulce - panorame - tricoloruri - bragă - baloane - soldaţi - mahalagioaice - lampioane - limonadă - fracuri - decoraţiuni - decoruri - doniţe - menajerii - provinciali - cerşetori - ciubere - cimpoaie - copii - miniştri - pungaşi de buzunare - hârdaie - bone - doici - trăsuri - muzici - artişti - fotografi la minut - comedii - tombole- popi - cocoane - mateloţi- impiegaţi - pensionari - suprimaţi popor - seniori - dame - MM. LL. - A.A. L.L. - târgoveţi - târgoveţe - ţărani - ţărance - intelectuali - artişti - poeţi - prozatori - critici - burgheji - tramcare - tramvaiuri - capele pârlite - jupe călcate - bătături stri vite - copii pierduţi - părinţi beţi - mame prăpădite - guri căscate - praf - noroi - murdărie - infecţie - lume, lume, lume - vreme frumoasă - dever slab - Criză teribilă, monşer!".

Farmecul târgului nu l-a lăsat indiferent nici pe Tudor Arghezi, care nota în "Cu bastonul prin Bucureşti": "Am auzit optsprezece flaşnete gigantice zbierând ca locomotivele, valsuri electrici şi polci la intrarea spectacolelor, păzită de o cucoană obeză cu perucă şi dinţi de metal, de obicei văduvă şi simpatizând cu lampagiul".

Sursa: www.evz.ro

4 comentarii:

Cristiana spunea...

Hm!!("Hm" in loc de "Ooof!!" ca sa mai schimbam putin din ofuiala zilnica!!) eu locuiesc chiar in fata Oborului, unde imi am si serviciul.. Asa ca sunt toata ziua aici!! Nu zic ca nu arata bine azi, dar ma asteptam sa faca ceva mai inchis, asa cum, inca din anii '90, stiu bine cel putin Piata Delfinului.. Nu curent, nu frig.. Ma tot uitam dupa ceva care sa-mi spuna ca se va face ceva in acest sens, dar nu prea vad ce... Apoi, nu stiu cum sunt grupurile sanitare, dar zidul Aversei este din nou toaleta publica... Edilii oare se mandresc ca asta??!!.. Nici nu cred ca da cu nasul cineva dintre ei pe acolo, caci dansii isi fac cumparaturile doar la marile magazine... Asa incat vorbim cu totii ca sa ne aflam in treaba!!
Si ei, si eu!! iar aflarea in treaba se pare ca intr-adevar este maserie de baza la romani!! (a spus Petre Tutea, nu eu!! dar mi se pare foarte adevarat..
Totusi.. poate ca e bine sa ma bucur si de cat avem, ne-am cam obisnuit sa ne multumim cu ce avem!!
Week end placut in continuare!!

Ana Maria spunea...

Buna Cristiana! NU cred ca problema se pune la modul asta.. Cu totii vorbim despre ceva care ne afecteaza, e adevarat ca pe fiecare in mod diferit!
Sincera sa fiu imi pare tare rau ca dispare un monument din istoria Bucurestiului!
Nu cred ca ne obisnuim cu putin, poate majoritatea, dar eu, vorbesc acum in nume propriu, sunt o persoana ambitioasa si am planuri mari pe care vreau sa le desfasor in viata cu ajutorul bunului Dumnezeu!
Ca parte civila as putea sa ma situez din aceasta perspectiva in a actiona sau a face ceva in acest proiect... mi-e frica insa ca pana nu o sa ajungem la experienta Frantei o sa ne fie foarte greu sa ne urnim, sa scoatem oamenii in strada.. uite, aici iti dau dreptate, poate o parte din romani se multumesc cu putin, dar nu toti si eu cred ca incep sa fie din ce in ce mai multe glasurile care se aud din multime!
Respectul se castiga ca si libertatea! Nu ti le da nimeni! Si pana in momentul in care nu o sa fim si Noi Respectati de cei care ne conduc, pana cand nu o sa le castigam respectul, prin manifestari de amploare, miscari de strada, pasnice, nu o sa se schimbe ceva in viata noastra!
Daca am invatat ceva pana acum, este ca cel mai dificil lucru este sa te schimbi pe tine, insa e asa de frumos momentul in care realizezi ca ai schimbat optica..
O seara frumoasa si tie!

MunteanUK spunea...

Până la urmă n-a fost aşa rău ce a ieşit, că tot piaţă a rămas, deşi arată altfel puţin...

Ana Maria spunea...

@MunteanUK: din fericire, da..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails