sâmbătă, 9 octombrie 2010

Purificarea spirituala in Viziune Orientala




Cele 5 reguli de yama se refera in special la comportament si atitudine si sunt in esenta retineri de la anumite atitudini negative, prin cultivarea celor pozitive, opuse. Spre deosebire de ele, toate cele 5 reguli de niyama reprezinta imperative, practici pe care merita sa le urmam cu mare tenacitate. Acestea sunt: saucha – puritatea, santosha – multumirea, tapas – asceza, svadhyaya – studiul textelor sacre si Ishvara pranidhana – focalizarea permanenta asupra lui Dumnezeu.
Prima dintre cele 5 reguli de niyama se numeste "saucha" in sanscrita si se traduce prin puritate sau curatenie. Respectarea sa impune practica perseverenta a tehnicilor yoghine de purificare fizica si subtila, precum si a diferitelor exercitii care permit purificarea emotionala si mentala. Efectele acestor eforturi sunt resimtite imediat, in special prin starea inconfundabila de bine si confort interior, care se concretizeaza gradat intr-o tot mai mare bucurie launtrica nealterata.

Saucha este un imperativ pentru ca un yoghin autentic are o permanenta aspiratie catre puritate, atitudine pe care merita sa o cultivam cu totii. La modul absolut, ne putem imagina realizarea spirituala suprema, starea de indumnezeire ca pe o stare de totala puritate. De exemplu, traditia yoghina afirma ca, pentru a ne revela Sinele, mintea trebuie sa fie complet purificata, astfel incat sa poata reflecta nedistorsionat realitatea, cu fidelitatea unei oglinzi.

Ce inseamna, de fapt, puritate si impuritate? Ce este „curat” si ce este „murdar”? Putem intelege profund aceste lucruri din perspectiva legii rezonantei. Tot ceea ce genereaza rezonante negative reprezinta impuritati care pot aparea la nivel fizic, bioenergetic, psihic sau mental. Aceste rezonante genereaza starile proaste, obisnuintele negative, suferintele, boala. Pesimismul, de exemplu, se datoreaza rezonantei cu energii joase si categoric poate fi eliminat prin purificare la nivel mental.


Datorita stransei legaturi care exista intre toate invelisurile fiintei noastre: fizic, eteric (bioenergetic), emotional, mental, spiritual etc., actiunile de purificare realizate la orice nivel se reflecta mai devreme sau mai tarziu la toate celelalte niveluri subtile. Purificarea, chiar si fizica, se traduce printr-o decantare, limpezire reflexa in plan emotional si mental.


Purificarea in acceptiunea yoghina nu se refera asadar numai la curatenia corporala, considerata drept exterioara si superficiala. De aceea nu trebuie confundata saucha cu veritabila obsesie pentru curatenie care exista in anumite traditii religioase. Totusi, si invatatura yoghina recomanda sa se realizeze o purificare prealabila inaintea primirii unor initieri majore, in situatii deosebite, inaintea sarbatorilor, inaintea realizarii unor ritualuri etc. De exemplu, inainte de a primi initierea in diferite mantre, este foarte indicat regimul Oshawa si (numai daca aspirantul este suficient de vital) in ziua respectiva sa posteasca.


Alb si violet in aura ta

Iata cateva dintre diferitele modalitati care exista in yoga pentru purificarea spiritului saucha:
· alimentatia lacto-vegetariana;
· postul;
· diferite cure care au si efect purificator (regimul Oshawa, curele de sucuri, de fructe etc.);
· tehnicile speciale de purificare (kriya-urile si alte exercitii din Hatha-yoga): shankprakshalana, vamana dhauti, nauli kriya, inclusiv kriya-urile care se recomanda sa fie executate in fiecare dimineata etc.;
· posturile corporale (asana), in special cele care au un efect intens de purificare si de eliminare a tamas-ului: Padahastasana, Halasana, Shirshasana, Vrishikasana, Mayurasana etc.;
· tehnicile de yoga nidra;
· tehnicile de ritmare si control al suflului (pranayama) in general purifica foarte mult corpurile subtile, dar si, corelat, corpul fizic. Un efect purificator foarte intens au agnisara dhauti, shitali pranayama, jalandhara bandha etc.;
· diferite modalitati de purificare a corpului eteric (tehnici care se invata in anii superiori la cursurile de yoga integrala);
· exercitii de concentrare, focalizare a mintii, vizualizare creatoare;
· in cromoterapie violetul este cel mai eficient pentru purificare (si, de asemenea, albul stralucitor);
· meditatii, mai ales cele pentru arderea karmei;
· pentru purificare emotionala si sufleteasca, in special tehnicile de comuniune cu entitatile angelice;
· pentru eliminarea tendintelor negative, tehnicile specifice din yoga tibetana;
· un efect purificator foarte intens apare si dupa participarea la meditatiile realizate in spirala yang si la exemplificarile speciale de inductie a starii de eliberare prin miracol divin.

Din punct de vedere subtil putem clasifica aceste tehnici dupa tattva (elementul fundamental) sau tipul energiei prin intermediul careia se realizeaza purificarea, iar prin corelatie, dupa energiile asupra carora aceste tehnici opereaza in fiinta noastra (tehnici de purificare prin intermediul energiilor subtile ale apei, energiilor subtile ale focului etc. care nu se refera, desigur, la focul propriu-zis). Un exercitiu yoghin celebru, concentrarea asupra flacarii unei lumanari, are efecte foarte intense de purificare la nivel mental.

Inima se face lumina

· post regulat, o zi pe saptamana, in care veti bea numai apa; pentru a beneficia de efectele profund purificatoare si spiritualizante ale postului realizati exercitii yoghine (Hatha-yoga si meditatii) in acest rastimp;
· periodic regimul Oshawa cu cereale, urmariti, in functie de sezon, sa tineti cure de fructe, sa consumati sucuri de fructe si legume;
· realizarea periodica unei scurte meditatii asupra starii de puritate: raportati-va la aceasta stare ca fiind o stare de claritate, luminozitate si transparenta launtrica, dublata de o deschidere totala fata de toate aspectele si energiile benefice din Macrocosmos; va puteti vizualiza pe voi insiva precum un cristal extrem de pur;
· raportarea corelata cu puritatea, la ideea de armonie; urmarirea permanent sa va amplificati starea de armonie;
Daca v-ati angrenat consecvent in sensul respectarii lor, veti sesiza acum obiectiv ca s-a produs in cazul vostru o reala transformare interioara resimtita, printre altele, ca o purificare la nivel sufletesc si mental.


Pentru o mai clara intelegere, prin „impuritati” se inteleg: afectiuni si tulburari fizice, blocaje sau perturbari energetice, emotii inferioare, precum mania, gelozia, supararea, ranchiuna, invidia, obisnuinte negative, precum lenea, indolenta, pesimismul, tristetea, depresia, gandurile negative de orice fel.

Ideea-forta:

„Aspir cu toata fiinta mea catre starea deplina de puritate sufleteasca si mentala. De aceea, fac toate eforturile necesare de purificare, incepand de la nivelul corpului fizic.”

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails