miercuri, 17 noiembrie 2010

Românca bursieră NASA: Pământul poate fi mai uşor distrus de oameni, decât de o gaură neagră

Nota autorului : Aurora Simionescu este genul de om care poate lasa "amprente adanci" asupra viitorului Romaniei si al lumii! Avem multi romani cu care sa ne mandrim, iar o mare parte dintre ei lucreaza sau studiaza in prezent in locuri de importanta majora in lume! Sunt romani care ne fac mare cinste si speram ca intr-o zi sa se intoarca in Romania si sa faca mult mai multe si de aici, de acasa! Pana atunci insa va trebui sa ne gandim la cum sa le asiguram acestor oameni o viata decenta la momentul intoarcerii si sa le acordam respectul cuvenit! Totusi parca ar trebui sa ne schimbam si noi..

"Ştiu că ideea de gaură neagră li se pare înspăimântătoare multora dintre noi, dar aceasta este doar o frică instinctivă de necunoscut", explică pentru REALITATEA.NET Aurora Simionescu, bursieră NASA, care cercetează la Universitatea Stanford roiurile de galaxii, folosind mai ales observaţii în domeniul razelor X (aceleaşi lungimi de undă în care a fost descoperită şi gaura neagră).

Aurora Simionescu, bursieră NASA, comentează pentru REALITATEA.NET descoperirea anunţată luni de NASA: cea mai tânără gaură neagră aflată în vecinătatea Terrei, într-o altă galaxie, la 50 de milioane de ani lumină.

"Partea cea mai impresionantă a poveştii este vârsta de numai 30 de ani a găurii negre (ei bine, plus 50 de milioane de ani cât i-a luat luminii să ajungă de la ea până la noi). Până când informaţia despre formarea acestei găuri negre a ajuns la noi, ea deja a îmbătrânit enorm. Acum observăm o gaură neagră care are vârsta unui om, pe când ea între timp e de zece ori mai bătrână decât omenirea (specia homo sapiens a aparut acum 500,000 de ani)", explică tânăra cercetătoare

"Este vorba de o descoperire poate unică, prin faptul că în vastitatea spaţiului şi timpului din univers, şansele de a găsi un obiect atât de tânăr şi în acelaşi timp, atât de "apropiat" sunt mici. Da, în imensitatea universului, 50 de milioane de ani lumină înseamnă foarte aproape. Ceea ce e neobişnuit, însă, nu e faptul că această gaură neagră există, nici că ea este relativ tânără, ci faptul că am reuşit să o găsim, să o detectăm în acest univers enorm. E ca şi cum astronomii ar fi găsit acul din proverbialul car cu fân - un car de mărimea universului. Importanţa descoperirii constă în a ne satisface curiozitatea ştiinţifică: acum putem urmări exact cursul vieţii unei găuri negre, putem măsura direct ce se întâmplă cu acest obiect în timp", spune Aurora Simionescu.

"Stele se nasc şi mor în fiecare zi, e un fenomen normal în univers. Moartea unei stele foarte masive rezultă în formarea unei găuri negre. Este iarăşi un fenomen care se întâmplă des. Este un fenomen care s-a întâmplat de multe ori chiar şi în galaxia noastră, la o depărtare cu mult mai mică decât 50 de milioane de ani lumină şi cu mai puţin de 50 de milioane de ani în trecut. Doar că noi nu eram acolo să-l detectam", adaugă fiziciana.

În ceea ce priveşte scenariile apocaliptice care au apărut deja în media şi în care "gaura neagră va înghiţi Terra", cercetătoarea spune: "Ştiu că ideea de gaură neagră li se pare înspăimântătoare multora dintre noi, dar aceasta este doar o frică instinctivă de necunoscut - şansele ca Pământul să fie distrus de o gaură neagră sunt mult mai mici decât şansele ca noi înşine să ne distrugem planeta sau cel puţin să o facem nelocuibilă prin neglijenţa cu care o tratăm".

Aurora adaugă: "poate această descoperire ne ajută să înţelegem mai bine cum evoluează o gaură neagră şi, poate, necunoscutul de care ne temem nu va mai fi atât de necunoscut în viitor".

Aurora Simionescu urmează cursurile Universităţii Stanford, cu bursa Einstein, oferită de NASA. Ea a făcut parte dintre cei 10 aleşi de Agenţia Spaţială Americană dintre cei aproape 160 de aplicanţi. Bursa îi oferea posibilitatea de a alege o universitate din SUA, iar Aurora a ales Stanford. De altfel, tânăra cercetătoare a primit un telefon chiar de la directorul Observatorului Chandra, pentru a fi anunţată că a primit bursa.

În prezent, ea se ocupă cu cercetarea roiurilor de galaxii, folosind mai ales observaţii în domeniul razelor X (aceleaşi lungimi de undă în care a fost descoperită şi gaura neagră).

În 2008, românca a făcut înconjurul presei internaţionale prin descoperirea sa. Doctorand, la acel moment, la Institutul Max-Planck din Germania, ea a făcut parte dintr-o echipă de astrofizicieni de la institutul german şi de la alte două institute olandeze care a detectat pentru prima dată un fragment din masa de “materie obişnuită” încă necunoscută oamenilor. Ştirea a apărut atunci în presa străină, de la “Der Spiegel” la CBC şi Fox News şi de la Astronomy la space.com

Sursa: www.realitatea.net

Un comentariu:

bariere automate spunea...

Si nu are dreptate fata :( noi distrugem pamantul.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails