marți, 8 februarie 2011

Tehnici de fericire deprinse la psiholog sau la estetician


Cunoscută în epoca modernă drept "well-being", starea care desemnează împăcarea cu sine şi cu ceilalţi, fericirea, este uşor de atins dacă se cunosc micile ei secrete.

O seară după serviciu împreună cu prietenii la un ceai, o sesiune de shopping - că tot este sezon de reduceri, iar studiile recente au arătat că plăcerea de a face cumpărături este echivalentă cu plăcerea sexuală -, o muzică bună, la un concert sau în fotoliul de acasă, o glumă bună, un compliment venit la momentul oportun, puţină cochetărie, toate sunt surse de bunăstare psihică.

Din păcate, despre multe dintre acestea, psihologii spun că sunt de scurtă durată. Împărţite pe două categorii, fericirile sunt parte din noi, fie că suntem conştienţi sau nu de ele. Dintr-un foc le putem enunţa pe acelea pe termen scurt, dar în ceea ce priveşte fericirile pe termen lung, ne trebuie mai mult timp de gândire până să le putem aşterne pe hârtie.


Puţinul care ne face fericiţi

Din punct de vedere psihologic, sursele de stare de bine de scurtă durată sunt plăcerile vieţii, sportul, shoppingul, aspectul fizic îngrijit şi frumosul ca atare. Ne mai bucură reuşitele, succesul, umorul, pentru că atunci când râdem secretăm endorfine, care joacă rol de analgezice. Ne trec durerile dacă râdem, ne scade anxietatea şi ne relaxăm.

Privind ca stare şi nu neapărat ca finalitate, jocul este la rândul lui o sursă de fericire. De aceea, mai ales marile companii pun la dispoziţie angajaţilor spaţii special amenajate pentru relaxarea prin joc, sau pachete preplătite pentru divertismentul după program.

"Din când în când ai nevoie să redevii copil pentru a te împrospăta mental şi emoţional. Starea de joc păstrează mintea flexibilă şi amplifică emoţiile pozitive. Ieşi din tipare, te amuzi, greşeşti fără să te superi, îi cunoşti pe ceilalţi şi experimentezi lumea în mod plăcut, fără a o mai lua atât de în serios", ne-a spus psihologul Patricia Cihodaru în cadrul seminarului organizat la centrul de înfrumuseţare La Biblioteque.

Fericirea din oglindă

Fumuseţea are darul de a readuce speranţa şi de a încânta atât ochiul, cât şi sufletul, spun specialiştii. Frumuseţea este hra nă pentru suflet, indiferent că admirăm un chip frumos, ne delectăm cu un peisaj sau cu o operă de artă ori ascultăm muzică.

"Mai ales pentru doamne, în făţişarea este garanţia stării de bine. Un păr frumos şi îngrijit, un machiaj potrivit, un accesoriu vestimentar care înveseleşte sunt, fără îndoială, alţi stropi de fericire. Deloc costisitoare, micile trucuri au întotdeauna efectul garantat", susţine Natalia Nirca, specialist La Bioestetique.

Cu iubire, fericiţi pe viaţă

Mai profunde şi mai greu recognoscibile sunt fericirile longevive. Un simplu exerciţiu a demonstrat că suntem capabili să răspundem prompt la întrebarea "Ce v-ar face fericit acum?" şi putem înşira o lungă listă de bucurii mărunte. La nivel mai profund însă, este mai dificil.

Iubirea este sursa de fericire pe termen lung. În acest caz, "esenţiale sunt trei «ingrediente»: intimitatea afectivă (iubesc şi mă simt iubit), pasiunea (atracţia erotică) şi angajamentul (ceea ce construim împreună - fie că e vorba de o căsnicie, a face un copil, a construi un vis, a elabora şi a demara un proiect etc. - pe scurt, ce direcţie dăm energiei cuplului)", spune psihologul Patricia Cihodaru.

La fel de importante sunt prieteniile, altruismul şi autocunoaşterea. "Cu prieteniile, lucrurile sunt mai delicate în prezent, din cauza reţelelor de socializare. Ajungem să avem pe Facebook sau pe Twitter sute de prieteni, dar nu ieşim cu săptămânile la o plimbare sau la un ceai cu vreunul dintre ei. Nimic nu înlocuieşte o strângere de mână sau o vorbă faţă în faţă", spune Ioana Vlad, 26 de ani.

Gânduri despre darurile vieţii

Psihologii spun că ne pot face fericiţi şi micile daruri sau gesturie pe care le facem fără să aşteptăm ceva în schimb, dar şi recunoştinţa pe care le-o arătăm celorlalţi sau vieţii, pur şi simplu.

"Faptul de a te gândi în fiecare zi, timp de câteva minute, pentru ce anume eşti recunoscător a scos oameni din depresie. Dar nu e nevoie să ajungi depresiv pentru a conştientiza cât de multe lucruri le primim fără efort, câte daruri primim de la viaţă şi considerăm că ni se cuvin", spune specialistul.

"Din când în când ai nevoie să redevii copil pentru a te împrospăta mental şi emoţional. Starea de joc păstrează mintea flexibilă şi amplifică emoţiile pozitive.", PATRICIA CIHODARU, psiholog

Sursa: Evz.ro

Un comentariu:

Costin Comba spunea...

Bună ziua, numele meu este Costin Comba si administrez un blog de fotografie
www.costin-comba.blogspot.com
şi as vrea sa va rog, dacă se poate si nu va deranjeaza sa facem un schimb de link-uri, la lista dumneavoastra de bloguri. va multumesc.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails