sâmbătă, 8 octombrie 2011

Carl Jung si Stadiile vietii



Motto: Mulţumesc lui Dumnezeu că sînt Jung şi nu jungian. (C.G. Jung)

Carl Gustav Jung (1875-1961) a avut o importanţă considerabilă în sînul mişcării psihanalitice şi este în general considerat ca prototipul dizidentului, atît prin impactul rupturii sale, cît şi prin amploarea mişcării pe care a creat-o la rîndul său (psihologia analitică).

Viaţa lui Carl Jung,  se poate diviza în cîteva perioade importante:

- Perioada activităţii la clinica din Burgholzli, condusa de faimosul Bleuler. Din această perioadă datează lucrarea sa despre asociaţiile libere şi observaţiile privind manifestările psihice ale bolnavilor mintal. Aceste observaţii vor fi exploatate mai tîrziu în opera sa de maturitate.


- Perioada colaborării cu Sigmund Freud

Aşa cum atestă corespondenţa dintre cei doi, Jung a dus mai mulţi ani la rînd o activitatea frenetică în sprijinul "cauzei", adică promovarea şi impunerea psihanalizei freudiene în conştiinţa medicală a epocii. Această perioada şi-a lăsat amprenta în lucrarea Metamorfozele libidoului şi simbolurile sale. Tot în această lucrare apar însă şi primele semne ale despărţirii de teoriile freudiene.


- Perioada confruntării cu inconştientul

Jung renunţă la activitatea sa medicală şi se retrage din funcţiile deţinute în cadrul mişcării psihanalitice. El o rupe brutal cu Freud şi se dedică - într-o solitudine cvasitotală şi într-o stare de spirit care friza schizofrenia - studiului fantasmelor propriului său inconştient. Aici găseşte o sursă nesecată de inspiraţie pentru operele sale de maturitate.

 
- Perioada elaborării psihologiei analitice şi a operei de maturitate

Jung este tras de alchimie, în care găseşte confirmarea propriilor sale concepţii legate de procesul de individuaţie. El scrie o carte monumentală: Psihologie şi alchimie în care ilustrează procesul de individuaţie şi raporturile sale cu alchimia medievală analizînd visele unui pacient.


Se ocupă de asemenea de fenomenul sincronicităţii, de I Ching - îl prezintă pe Richard Wilhelm conştiinţei intelectuale europene.


Scrie lucrări şi comentarii alchimice şi astrologice foarte importante. Opera sa considerabilă este foarte greu de sistematizat. Doctrina sa - mai degrabă filozofică decît psihologică - îl determină pe Freud să constate depărtarea fostului său emul de teoriile psihanalizei şi cochetarea cu profetismul (aluzie la mărturiile lui Jung privind visele şi impresiile sale vizuale profetice)
 



Mai multe detalii despre viata si opera lui Jung gasiti aici: http://www.carl-jung.info/biografie.html

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Foarte interesanta postarea ta.L-am citit si eu pe Jung.
Ganduri de bine din Vrancea pentru tine Ana draga!

Ana Maria spunea...

Ma bucur ca ti-a placut draga mea! Salutari si vant cald de la Bucuresti!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails