miercuri, 26 octombrie 2011

Sfantul Dumitru, Zi de Mare Sarbatoare



Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Dumitru, considerat în tradiţia populară patronul păstorilor şi al iernii pastorale.


În tradiţia populară, Sfântul Dumitru este Sâmedru, cel care împarte anul pastoral în două anotimpuri: vara (23 aprilie-26 octombrie) şi iarna (26 octombrie-23 aprilie). De aceea din strămoşi se spune că de la Sâmedru încep urgiile iernii, căldura ascunzându-se în pământ, până la primăvară.

Din bătrâni există şi acum o frumoasă legendă a întâlnirii Sfântului Dumitru cu oamenii. Se spune că el avea o turma de oi tocmai în vârful muntelui. Pentru că nu cobora în vale, nu ştia că pe lume mai există şi alţi oameni în afară de el. Dar într-o noapte i-a visat pe semenii săi, aşa că a pornit să-i găsească…


Sacul cu păcate

I-a întâlnit în cele din urmă la intrarea într-o biserică. A văzut că toţi purtau un sac în spinare, şi-a luat şi el unul, plin cu grâu. Nu a fost lăsat să intre cu sacul în spate, căci, de fapt, ceea ce vedea ca fiind saci erau…păcatele oamenilor, văzute doar de Dumnezeu sau de oamenii sfinţi. Se mai spune că în acea vreme necuratul statea într-o parte şi însemna toate păcatele oamenilor. Furios că nu-i putea găsi nici o vină, necuratul a rupt de furie, cu dinţii, o piele de bivol, iar pastorul a râs în biserică, săvârşind un păcat. Necăjit, s-a retras în munţi, la turma sa, şi nu a mai părăsit niciodată acele locuri. Legenda mai spune că sătenii i-au găsit în cele din urmă corpul neputrezit, iar pe locul unde se afla stâna au ridicat o biserică.

Ieşind din "spaţiul" legendei, se stie despre Sfântul Dumitru că s-a născut în Cetatea Solun (Tesalonicul de astăzi). Tatăl său, unul dintre conducătorii cetăţii, credea în mare taină în Iisus Hristos, credinţă pe care i-a împărtăşit-o şi fiului său. Sfântul Dumitru a fost întemniţat, iar la data de 26 octombrie a fost omorât. Poate nu este o simplă coincidenţă că prima suliţă l-a lovit în coasta dreaptă, la fel cum a fost împuns şi Iisus pe cruce.


Se mai spune că de Sâmedru este ultima zi în care se mai poate sădi usturoi. În caz contrar, recolta de anul urmator va fi slabă. Tot acum se tunde coama cailor tineri, pentru a le creşte părul frumos. Se mai zice că "aşa este ziua de Sâmedru, aşa va fi toată iarna". Mai precis, dacă e frig, iarna va fi bogată în zăpadă, bună pentru recolte, iar dacă e cald, toamna va fi una lungă şi frumoasă.

La 25 octombrie, cu o zi înainte de pomenirea Sfântului Dumitru, se aprind focuri pe câmp seara. Acestea simbolizează focul din cer (soarele) care se stinge, dar nu pentru totdeauna. Cu aceasta ocazie, sătenii se strâng în jurul focului, iar femeile împart nuci, mere, pere, struguri, prune şi vin pentru sufletele care au părăsit aceasta lume. Pentru ca să fie tot anul sănătoşi, copiii sar peste foc.


Mâine, Dimitrie cel Nou - Ocrotitorul Bucurestilor

Se spune despre Sfântul Dimitrie cel Nou (sărbătorit la 27 octombrie) că este frate cu Sâmedru. S-a născut în localitatea Basarabov, de pe malul râului Lom. Moaştele sale (aduse în ţara noastră în iulie 1774) se află astăzi la loc de cinste la Patriarhia Română. Chiar şi după înălţarea la cer, Sfântul Dimitrie a săvârşit multe minuni. Se spune că datorită lui a încetat războiul ruso-turc şi s-a stins epidemia de ciumă din secolul al XVIII-lea. Sfântul este pomenit pe 27 octombrie mai ales pentru puterea sa vindecătoare.

Sursa: EVZ.ro

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails