marți, 13 noiembrie 2012

13 Noiembrie - Tradiţii pentru spor şi sănătate la Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului (Postul Crăciunului)

Icoană reprezentând Naşterea Domnului.
Potrivit tradiţiei, în seara zilei de 14 noiembrie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Lăsatul secului pentru Postul de Crăciun. În acest an, seara de 14 noiembrie cade miercurea; de aceea se lasă sec cu o zi mai devreme, pe 13 noiembrie.
Postul începe din ziua de 14 noiembrie şi se încheie în seara zilei de 24 decembrie. După datină, creştinii petrec în familie această sărbătoare nocturnă. La masa festivă se adună rudele şi prietenii de familie şi se răsfaţă din belşug cu bucatele preferate: aperitive, ciorbe, friptură, plăcinte cu brânză, cu dovleac, cu mere şi cu vin.
Lăsatul secului este ultima zi când se mai consumă alimente „de frupt, de dulce" (carne, ouă, lactate, băuturi alcoolice) înainte de a intra în Postului Naşterii Domnului, care durează 40 de zile.
„An de an, credincioşii ortodocşi întâmpină Naşterea Domnului prin post şi rugăciune, prin fapte bune pentru semenii lor bolnavi sau cu mari probleme materiale şi spirituale. În ajunul începerii postului, creştinii petrec în familie Lăsatul secului şi se întâlnesc cu naşii de cununie sau de botez, respectând obiceiurile păstrate din moşi strămoşi şi, de aceea, în această seară specială, bucuria trebuie să fie deplină. Este bine să ţinem seama că au dezlegare de la Postul Naşterii Domnului femeile gravide, copiii, bătrânii şi bolnavii", ne spune părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.

Tradiţii pentru spor şi sănătate

La această sărbătoare creştinii respectă unele tradiţii din bătrâni, rânduite de secole pentru a păstra sporul şi sănătatea în fiecare familie.

Tot acum se oficiază ultimele nunţi din acest an, pentru că, după începerea Postului, până după Bobotează, nu se mai fac nunţi.
O altă practică ajută la prezicerea vremii după cum arată ... pieptul găinii tăiate pentru sărbătoarea de marţi seara: dacă pasărea are pieptul gras va urma o iarnă grea; în cazul în care găina are pieptul fără grăsime, iarna va fi uşoară şi vara va avea roade bogate.

De asemenea, de Lăsatul Secului fiecare gospodină are grijă să-şi protejeze căminul de spiritele rele. Pentru alungarea acestora, cât mai departe de locuinţă, se ung cu usturoi uşile şi ferestrele casei, dar şi porţile gospodăriilor. Tot în acest scop, se mai practică obiceiul de a face mult zgomot în curtea gospodăriei cu ajutorul unor obiecte casnice (capace, tobe sau fluiere). 

Alte tradiţii se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor; acestea nu au voie să spele, să coasă sau să facă curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în acea gospodărie.
În familile numeroase, cu mulţi copii, părinţii ţin postul pentru a-i proteja de boli şi de accidente neaşteptate. 

Ce alimente nu trebuie să lipsească de la masa festivă

La aperitiv se consumă ouă de puică, pentru a evita cheltuielile neprevăzute, ştiut fiind faptul că, adesea, găina râcâie şi împrăştie chiar şi boabele. Ciorba de peşte este binevenită pentru ca în timpul postului să fim sprinteni precum peştii şi să înotăm tot timpul, fără să „alunecăm" prin necazuri. La desert se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales struguri sau stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.
Frimiturile de pâine şi de prăjituri de la masa festivă nu se aruncă la gunoi, ci se dau păsărilor sălbatice, pentru ca toate suratele lor să nu ciugulească recoltele în anul viitor. Alte resturi de la masa de Lăsatul secului se aruncă spre răsărit tot pentru a proteja gospodăria respectivă de pagubă.
De Lăsatul Secului, gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le aşază pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din acea casă să renunţe la post.

Sursa: click.ro

5 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Da se apropie măreaţa sărbătoare a Naşterii Domnului nostru drag şi ar trebui să ne apropiem cu pioşenie de ea. Indiferent de religia în care am ales să-l slujim e El, este bine să o facem din tot sufletul.
O zi cu ploi d bucurii să ai, draga mea Ana Maria.

elena marin-alexe spunea...

Poate ne vedem într-o zi faţă-n faţă, când vin la fiica mea în capitală şi ţi-o voi da personal. Gânduri bune, de la Vrancea, draga mea! :)

Anonim spunea...

buna!

cum ma abonez la blog-ul tau? nu reusesc sa ma dumiresc

merci!

Ana Maria spunea...

Multumesc mult draga mea Elena! Abia astept! Imbratisari multe de la Bucuresti!

Ana Maria spunea...

Draga mea Ella sunt 2 posibilitati de abonare: 1. abonare la postari, exista un RSS feed in meniul din partea dreapta sau 2. abonare la postari (daca ai cont de blogspot/gmail).
Da-mi de stire daca ai reusit!
Numai bine!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails